Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12-årig flicka död efter skjutning vid McDonald's

En flicka född 2007 har skjutits till döds utanför en Shell-mack söder om Stockholm
Strax innan 03.30 natten mot söndag fick polisen in larm om en skottlossning i Norsborg i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En 12-årig flicka sköts till döds.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett stort område har spärrats av för teknisk undersökning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En 12-årig flicka har skjutits till döds vid McDonald's i Norsborg söder om Stockholm.

Enligt uppgifter till Expressen var måltavlorna två unga män som tillhör det så kallade Botkyrkanätverket, och som stod vid McDonald's iklädda skyddsvästar.

Polisens teori är att kulorna avlossades inifrån en vit audi – och dådet har fångats på film.

Flickan träffades av skott natten till söndag nära McDonald's och en Shellmack i Norsborg i Botkyrka kommun. Enligt polisen anträffades flickan skadad och fördes med ambulans till sjukhus, där hon under morgonen dog av sina skador.

Flickan träffades av en förlupen kula, som enligt uppgifter till Expressen var ämnad för två unga män som tillhör det så kallade Botkyrkanätverket.

Enligt Expressens uppgifter kom unga män kopplade till Bokyrkanätverket i bil till McDonald's drive-in. En vit Audi körde in till den Shell-mack som ligger i närheten. Skott avlossades inifrån Audin – polisens uppfattning är att det först rörde sig om en serie skott och sedan ytterligare en.

Den andra serien avlossades från ett annat håll, efter att Audin hade körts en sträcka. Skjutningen har fångats på film, enligt Expressens uppgifter.

Markeringar på marken visar att tomhylsor hittats vid bensinstationen och att skjutriktningen varit mot McDonald’s, där kulhål har upptäckts. Markeringar på ett andra ställe visar att det även avlossats skott mot ungefär samma plats från Sankt Botvinds väg, på andra sidan restaurangen.
Foto: Google maps

Under söndagseftermiddagen berättade polisen att flera personer har kallats till förhör. Ingen är dock gripen som misstänkt.

Ett större område kring den misstänkta brottsplatsen – utanför en Shellmack och en McDonald's-restaurang – spärrades av.

”Trodde det var raketer”

Expressens fotograf Alex Ljungdahl var på plats i Norsborg på söndagsmorgonen.

– Det var väldigt många poliser samt civila utredare på plats. Flera vittnen beordrades att stanna kvar, generellt var det mycket folk på platsen. Man hade även en stor sökinsats i området, sa han.

Expressens reporter Thea Mossige Norheim på rapporterar från Norsborg.

Skotten hördes till centrum i Norsborg. En man som bor i hyresområdet närmast platsen berättar att han var uppe med sin dotter, som vaknat när han hörde smällar.

– Det är lördag och jag trodde det var raketer eller så, jag hörde det två-tre gånger. Jag är 100 procent säker på att det var någonting som hände, men jag visste inte vad.

”Är hemskt”

Han tittar ofta ut över platsen och säger att det brukar vara mycket folk där på helgkvällar, eftersom McDonald's har öppet dygnet runt.

– Det här är hemskt, det är jobbigt. Jag tänker på mina egna barn och om det skulle hända dem något, säger han.

Avspärrningar vid bensinstationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen arbetade under söndagen på platsen och säkrade bland annat film från övervakningskameror.

– Vi har fått in en hel del uppgifter redan under natten och morgonen på plats, det jobbar vi för fullt med parallellt med den tekniska undersökningen, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisens presstalesperson Eva Nilsson berättar om insatsen.

LÄS OCKSÅ: Tolvåringens vänner: ”Hon hade planerat sin födelsedagsfest”

LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: Plakatpolitik och skryt stoppar inte mord på småflickor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.