Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojkvännen larmade – åtalas nu själv för mord

Man gripen och anhållen misstänkt för mord
Polisens insats vid mordet.
Polisens insats vid mordet.

Kvinnan i 20-årsåldern hade nyss blivit mamma, och ska ha bestämt sig för att lämna sin sambo.

Pojkvännen hade hotat henne under en längre tid – och gick sedan till attack med kniv, enligt mordåtalet.

Parets gemensamma barn fanns då i bostaden, enligt Expressens uppgifter.

– Gärningen är hänsynslös och kvinnan har lidit svårt, säger kammaråklagare Ronak Råbe.

Det var den 15 april i år som polis kallades till ett bostadsområde i Älta, söder om Stockholm.

På plats fanns en död kvinna i 20-årsåldern. Polisen kunde snabbt konstatera att hon utsatts för yttre våld. 

Pojkvännen, som också är i 20-årsåldern, greps på plats. Nu åtalas han misstänkt för att ha mördat kvinnan med ett stort antal knivhugg. Mannen nekar själv till brott.

– Obduktionen visar att mordoffret hade omfattande skador och att hon avled till följd av skadorna, säger kammaråklagare Ronak Råbe.

Ska ha känt sig hotad

Enligt vittnesuppgifter i åtalet mådde kvinnan inte bra i förhållandet.

Bland bevisningen finns bland annat ett snapchat-meddelande som visar att pojkvännen ska ha hotat henne kring vad som skulle hända om hon gjorde slut, och flera uppgifter från utomstående om att kvinnan känt sig rädd och kontrollerad.

Det framgår även hur den hon ska ha velat göra slut med mannen kort innan dådet, och att det enligt åklagaren varit en del av motivet.

Åklagare Ronak Råbe beskriver att det finns mycket teknisk bevisning i fallet, i form av exempelvis DNA och telefonanalys.

– Bevisläget är mycket gott.

Larmade själv 112

Kvinnan i 20-årsåldern hade precis blivit mamma. Vid tiden för brottet fanns parets gemensamma bebis i bostaden, enligt Expressens uppgifter. Under mordkvällen var det mannen själv som larmade 112, och uppgav då att kvinnan skadat sig själv. Åklagaren har åberopat vittnesmål, bland annat från läkare, som ska visa motsatsen.

Den misstänkte var tidigare en lovande fotbollsspelare. Expressen har sökt hans försvarare. 

– Ärendet initierades hos polisen efter att misstänkt ringt 112 och uppgett att hans sambo knivskurit sig själv. Personal på plats uppmärksammande snabbt antalet sårskador på kvinnan samt iakttagelser kring misstänkt och andra omständigheter som medförde att det fattades misstanke om mord. I vår fortsatta utredning har ett fokusområde varit att utreda huruvida målsägandens skador kunnat vara självförvållade eller inte, säger Jennifer Ekblom, utredare vid polisens sektion för brott i nära relation vid polisområde Stockholm syd i ett pressmeddelande.

Mordet i Älta fick stor uppmärksamhet i våras tillsammans med flera andra fall, där fem kvinnor på en månad misstänktes ha mördats av män de haft en relation med.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.