Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersökning visar: Det här är Sveriges bästa camping

De firar semestern hemma i Sverige: "Ska tänka på vårt klimat"
Böda Sand är Sveriges bästa camping, enligt en ny undersökning.
Foto: BÖDA SAND
Västervik resort kommer på plats två.
Foto: DAVID WALL, DENHEF DIGITAL AB / DAVID WALL, DENHEF DIGITAL AB DAVID WALL

Sommartider betyder camping för många svenskar. 

En ny undersökning visar att Sveriges bästa camping ligger på Öland. 

Här listas de bästa campingarna i Sverige år 2022. 

De svenska campingplatserna fortsätter att förbättras – och intresset ökar starkt. 

I fjol var antalet gästnätter hela 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent jämfört med 2020, enligt statistik från branschorganisationen Svensk Camping.

– Försäljningen av husbilar och husvagnar har ökat kraftigt de senaste åren och vi ser ingen avmattning. Det finns ett enormt intresse att se, upptäcka och uppleva allt vad Sverige har att erbjuda, och husbil eller husvagn är det perfekta sättet att göra det på, säger Jonas Karlsson, vd på Forsberg Fritidscenter, i ett pressmeddelande.

Bästa campingen på Öland 

I Sverige finns drygt 400 campingar – och den bästa av dem ligger på Öland. Det rör sig om Böda Sand campingresort, enligt en ny undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av Forsbergs fritidscenter. På resorten kan gästerna bland annat bo precis vid en två mil lång vit sandstrand, besöka vattenparken, gå på spa och njuta av barnteater, enligt campingens hemsida. 

– Det är inte speciellt förvånande att Böda Sand röstas till Sveriges främsta campingresort. Familjen Barjevall som äger och driver anläggningen har utvecklat sitt koncept år efter år. De har gått från att vara en traditionell campingplats till en komplett semesteranläggning som möter i stort sett alla behov och önskemål, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Utflykter i Småland 

På andra plats kommer Västervik resort i Småland, en av Nordens största campinganläggningar. Här kan man bland annat bege sig ut på Korpholmarna, sju öar som är sammanflätade med olika många träbroar, enligt campingens hemsida. 

Kneippbyn resort, belägen omkring tre kilometer söder om Visby, kommer trea på listan. Här kan man bland annat besöka ”riktiga Villa Villekulla”, enligt resortens hemsida. Det finns också en nöjespark, vattenpark och äventyrsgolf att testa på. 

Undersökningen har gjorts i mars månad 2022 och 1145 personer i åldrarna 18-79 år från olika håll i Sverige har deltagit i undersökningen.

Här är Sveriges 10 bästa campingar

1. Böda Sand, Öland

2. Västervik resort, Småland, Västervik

3. Kneippbyn Resort, Gotland, Visby

4. Pite Havsbad, Norrbotten, Piteå

5. Apelviken, Halland, Varberg

6. Orsa Camping, Dalarna, Orsa

7. Sonjas camping & stugor, Öland

8. Byske havsbad, Västerbotten, Skellefteå

9. Gustavsvik, Närke, Örebro

10. Daftö Resort, Bohuslän, Strömstad


Källa: Kantar Sifo/Forsbergs fritidscenter 

5 misstag du gör när du campar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.