Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersökning: SD stiger – Moderaterna tappar

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stödet för Sverigedemokraterna stiger i SVT/Novus juniundersökning. Partiet landar på 20,0 procent, plus 0,7 procentenheter jämfört med föregående månad, och befäster sin position som landets näst största parti efter Socialdemokraterna (27,3 procent, oförändrat).

– Det är inte utan att man är imponerad, säger tidigare M-ministern Sven Otto Littorin.

Sedan juni 2014 har Sverigedemokraterna ökat med nästan tolv procentenheter. I dag säger var femte väljare att de skulle lägga sin röst på partiet, visar SVT/Novus juniundersökning.

För Moderaterna fortsätter kräftgången. Ett tapp på 0,7 procentenheter sedan förra månaden gör att stödet för partiet blir 15,9 procent. Det är ett nytt bottenrekord för Moderaterna, enligt Novus.

Det här är den fjärde undersökningen på kort tid som placerar Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra i ett dåligt ljus. 

Moderaterna i "allvarligt läge"

I förra veckan rapporterade Novus att en majoritet av svenska folket, 56 procent, anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti. Tv4 Nyheterna gick dagen efter ut med att endast 16,2 procent av väljarna skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Även DN/Ipsos junimätning visar att förtroendet för Moderatledaren har halverats det senaste året. SVT/Novus juniundersökning visar att stödet för partiet har minskat bland väljare med högre utbildning, samt bland boende i Mellansverige och Småland.

Per Nilsson, opinions- och analyschef för Moderaterna, säger att resultatet bekräftar att partiet fortsatt befinner sig i ett allvarligt läge. 

– Det är över 400 dagar kvar till valet och vi ska använda dem för att vända detta och få väljarnas förtroende. Det kräver hårt arbete.

Förändringarna för SD och M är inte statistiskt signifikanta, enligt Novus.

Tidigare M-ministern Sven Otto Littorin. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

SD största parti bland arbetare 

För första gången är också Sverigedemokraterna det största partiet bland arbetare. De får 29,6 procent av arbetarnas röster – jämfört med Socialdemokraterna som backar till 24 procent.

– Jag tror att vi har drivit frågor som ligger vanliga människor väldigt varmt om hjärtat, och de problem som vi har lyft upp tror jag också på många sätt har känts av inom arbetarklassen, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, till SVT Nyheter.

Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin skriver på Facebook att han är imponerad av SD:s framfart.

– Vi snodde sossarnas huvudfråga rakt av inför 2006, men tappade greppet inför 2014. SD snor inte bara frågan utan en hel del av grundvärderingarna. Sällan har en handlingsorienterad liberalkonservativ rörelse behövts mer tydligt som motvikt.

Han spekulerar också kring vad som händer om LO, Landsorganisationen i Sverige, tas över av SD-nära element.

– Den tiden är inte alldeles långt borta och måste ligga i SD:s stora strategiska plan, både taktiskt och politiskt.

Socialdemokraterna: "SD lovar brett"

Det totala stödet för Socialdemokraterna är däremot oförändrat jämfört med den tidigare undersökningen och ligger kvar på ett stöd av 27,3 procent av väljarna. 

– Vårt mål är att vi ska upp på högre nivåer, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Angående tappet bland arbetarna säger hon att partiet har "ett viktigt jobb att göra".

– Vi behöver berätta hur vi arbetar för att otryggheten ska minska. Många ser liksom vi att utsattheten och klyftorna växer. SD lovar brett men har en budget som inte går ihop och vill föra en finanspolitik tillsammans med Moderaterna som gynnar de rikaste.

Undersökningen omfattar telefonintervjuer med 3 004 personer under tiden 5 juni och 25 juni 2017. Andelen osäkra väljare är 7,1 procent.

Lena Rådström Baastad.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

 

LÄS MER: Novus: Anna Kinberg Batra är en belastning för partiet 

LÄS MER: Minskat stöd för Moderaterna 

LÄS MER: Fortsatt dåliga nyheter för Kinberg Batra 

 

Opinionen enligt SVT/Novus

Parti    Opinionsstöd i procent    (Förändring i procentenheter sedan föregående mätning)

M    15,9    (-0,7)

L    5,8    (+0,2)

C    12,5    (-0,8)

KD    3,3    (+0,2)

S    27,3    (+/- 0)

V    8,4    (+0,8)

MP    4,5    (+0,2)

SD    20,0    (+0,7)

Fi    1,3    (-0,7)

Endast förändringen för Fi är statistiskt signifikant. Undersökningen omfattar telefonintervjuer med 3 004 personer under tiden 5 juni—25 juni 2017.

Källa: Novus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.