Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin NilssonSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
"Inte sådär jätteöverraskande", säger Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Metro. Foto: Anna Hã Llams / Expressen"Inte sådär jätteöverraskande", säger Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Metro. Foto: Anna Hã Llams / Expressen
"Inte sådär jätteöverraskande", säger Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Metro. Foto: Anna Hã Llams / Expressen

Undersökning: SD är Sveriges största parti

Publicerad

Sverigedemokraterna är nu Sveriges största parti, enligt en färsk undersökning som Yougov gjort åt tidningen Metro.

Det är första gången ett opinionsinstitut får ett sådant resultat.

– Jag är inte alls förvånad. Det gjordes en norsk undersökning för bara några veckor sedan och den visade ungefär samma resultat, säger Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, till Expressen.

På torsdagen släpper Metro nya siffror från opinionsinstitutet Yougov.

Resultatet är rekordartat för Sverigedemokraterna som enligt mätningen är Sveriges största parti med 25,2 procent.

För övriga partier är resultatet väldigt svagt: Socialdemokraterna ligger på 23,4 procent och Moderaterna 21,0 procent.

Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och säger till Metro om undersökningen:

– Det här är inte sådär jätteöverraskande. Vi har sett den här tendensen länge, att SD är på väg att öka.

Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov, säger till Expressen:

– Resultatet är något som man absolut inte kunnat tänka sig för två år sedan.

Metro 20 augusti 2015.

Intervjuerna är gjorda med 1 527 personer som delvis är utvalda genom en webbpanel där man själv får anmäla sig.

Väckte reaktioner

Normalt publicerar en rad svenska medier som SVT, SR och Expressen inte Yougovs undersökningar med hänvisning till just undersökningsmetoden. Men även om Yougov är små här är man ett av världens största undersökningsföretag och när Sveriges största gratistidning Metro i natt släppte siffrorna väckte de omedelbart många reaktioner.

Sifos vd Yvonne Pernodd menar att man ska vara försiktig när man jobbar med paneler.

– Det ska inte vara baserad på att du själv kan anmäla dig, eller att du anmäler en kompis. Sedan finns det en diskussion hur man kan väga och vikta för att få bra resultat. Men man vet inte hur detta fungerar, säger Yvonne Pernodd till Expressen.

Lars Gylling menar dock:

– Vi brukar säga att vi har 16 olika sätt att rekrytera. Det finns en panel man kan anmäla sig till, men vi har också annonser i tv och tidningar. Vi använder också telefon när vi rekryterar.

Siffrorna bearbetas efteråt och jämförs med valresultat i aktuella områden, och är inte otillförlitligt, enigt Gylling.

– Inte om man har koll på vad du gör, säger han.

Presschefen: Väntat

SD:s presschef Henrik Vinge säger att resultatet var väntat för honom.

– Det är en historisk dag. De flesta förstod väl att vi skulle hamna här och att Sverigedemokraterna skulle bli största parti. Det är klart att det känns overkligt att det nu äntligen har hänt. Vi är många som har kämpat i många år för att nå hit och nu är vi här, säger Vinge till Expressen.

På torsdagsmorgonen kommenterade Richard Jomshof mätningen:

- Det är helt otroligt, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Han gläds åt rekordresultatet att Sverigedemokraterna får 25,2 procent i Yougovs undersökning som presenteras av Metro.

- Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag, säger han.

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, säger till Expressen i natt:

– Jag är inte alls förvånad. Det gjordes en norsk undersökning för bara några veckor sedan och den visade ungefär samma resultat.

Så har stödet sett ut för SD enligt olika mätinstitut mellan januari och juni.

– Jag tror att SD för många människor i landet är ett sista hopp om att något ska förändras, och det gäller inte enbart invandringen.

För ett år sedan skrev moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson sin omdiskuterade debattartikel ”Förbjud gatutiggeriet för att minska risken för fattigdom”. Efteråt har hon mött både ros och ris. Just en sak är säker, menar hon: Sverigedemokraternas inställning i frågan om EU-migranterna och flyktingfrågan lockar till sig väljare.

Därmed är hon inte särskilt överraskad över det resultat som opinionsinstitutet Yougovs nu presenterar.

– Sverigedemokraterna har, sakta men säkert, vunnit mark, säger Cecilia Magnusson. Men partiet saknar en helhet, det är bara populism.

Hur mycket tror du att SD:s inställning i frågan EU-migranter har bidragit till partiets framgångar?

– Jag tror det är en frustration och en reaktion hos allmänheten, att politikerna inte gör tillräckligt. En oro för frågorna om EU-migranterna och det sätt som vi tar emot flyktingar på från krigen. Som vi faktiskt har en mänsklig skyldighet att göra.

Frågan om tiggeriet är stor, menar du?

– Ja, vi har också tiggerifrågan på vår partistämma, så vi kommer att diskutera den i närtid, säger Cecilia Magnusson. Den är väldigt aktuell.

Hon vill gärna nyansera sin egen inställning i tiggerifrågan efter den omdiskuterade debattartikeln hon skrev:

– Vi ska införa ett förbud mot tiggeri för att få de människor som tigger ur tiggeri och fattigdom. Sverigedemokraterna vill inte göra något för tiggarna, de vill bara få bort dem, säger hon.

Novus vd Torbjörn Sjöström antyder dock att deras augustimätning inte är fullt så dramatisk som den Metro/Yougov presenterade.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag