Julen kan bli ett stort stressmoment för många, då det är mycket som läggs på det vanliga vardagsstöket. Och för kvinnor är läget värst, enligt ny statistik från Demoskop. De är dem som oftast tar störst ansvar över firandet.
63 procent kvinnor har störst ansvar över firandet
Tidigare undersökningar har visat att kvinnor blir mer stressade över julfirandet än män, och siffrorna från demoskop talar samma språk när det kommer till vem som tar ansvar för firandet.
63 procent av kvinnorna uppger i undersökningen att de har störst ansvar över julfirandet. Samma siffra hos männen ligger på 45 procent.
Att just julen blir en sådan belastning för kvinnor beror enligt psykologen Anna Bennich Karlstedt på att den, och dess traditioner, är så starkt kopplade till sysslor som traditionellt setts som kvinnliga.
– Forskning har visat att även om vi är relativt jämställda i det här landet är vi ofta mer jämställda i relationer innan vi får barn. Julen är också en tid med traditioner kopplade till klassiska kvinnosysslor som matlagning, dukning och att vara social, säger psykologen Bennich Karlstedt.
LÄS MER: Lotta Gröning: Ernsts jul får mig att bryta ihop
Kvinnor får "projektledar-rollen"
Hon förklarar att hjärnan inte gör skillnad på att tänka på saker och att faktiskt göra dem. Det innebär att den som har "projektledar-rollen" över firandet utsätts för press i högre utsträckning.
– Det spelar ingen roll om gubben skickas i väg för att köpa julskinka och gran, för har kvinnan redan haft allt i huvudet - att laga sill, hämta barnen, kolla att deras lucianattlinnen passar och så vidare - så är hon uppvarvad sedan länge.
Bennich Karlstedt menar att snedfördelningen grundas i att kvinnor att är mer uppfostrade att ta ett sådant ansvar än män, även om det långsamt håller på att förändas. Samtidigt har många kvinnor en högre kravnivå, menar hon.
– Det hjälper inte att skuldbelägga den ena eller andra, bara konstatera att det ofta är snedfördelat och fokusera på vad vi kan göra åt det. Det handlar om vad vi lärt oss genom hela livet. Men nu när vi är vuxna som kan se nyktert på saken kan männen steppa upp och hjälpa till, samtidigt som kvinnor kan försöka att acceptera att även om det inte blir på deras sätt så kan det bli bra ändå.
Experimentera bort snedbelastningen
För att minska snedbelastningen tycker psykologen att man, i god tid inför firandet, ska sätta sig ned i familjen och prata om förväntningarna på julen - för att se om man kan släppa på vissa av kraven och lätta på belastningen för kvinnan.
– Man får testa och utvärdera sedan om det verkligen blev en sämre tillställning för att man hade färdiglagad sill, eller om man hade lika trevligt ändå.
SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL
Målgrupp: Allmänheten.
Undersökningsperiod: 15 december 2017.
Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.
Antal genomförda intervjuer: 1133 intervjuer.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.
Beställare: Expressen
Mätinstitut: Demoskop