Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersökning: Han vinner franska valet

<p>Emmanuel Macron leder kampen om att bli Frankrikes nästa president, enligt en ny opinionsundersökning.<br></p>Foto: Oliver Weiken / Epa / TT
Högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen.Foto: Mathieu Cugnot / Epa / TT
Republikanernas François Fillon.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den franska valrörelsen har börjat på allvar.

På lördagen offentliggjorde det franska konstitutionella rådet den officiella listan på elva presidentkandidater.

Nu visar den senaste opinionsundersökningen att tidigare finansministern Emmanuel Macron leder kampen om Elyséepalatset, skriver Reuters.

De elva kandidaterna i franska presidentvalet

• Emmanuel Macron (oberoende)

• Marine Le Pen (Nationella fronten)

• François Fillon (Republikanerna)

• Benoît Hamon (Socialisterna)

• Jean-Luc Mélenchon ("Det rebelliska Frankrike")

• Philippe Poutou (Nya antikapitalisterna)

• Jean Lassalle (oberoende)

• Nicolas Dupont-Aignan ("Stå upp Frankrike")

• Jacques Cheminade (Solidaritet och framsteg)

• François Asselineau (oberoende)

• Nathalie Arthaud (Arbetarkamp)

Enligt opinionsundersökningen från Odoxa, som offentliggjordes på söndagen, har den oberoende Macron ett marginellt större stöd än högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen i den första valomgången. Dock skulle han få 64 procent i andra rundan, jämfört med 36 procent för Le Pen.

I den första valomgången skulle Emmanuel Macron få 26,5 procent av rösterna i första omgången, medan Marine Le Pen skulle få 26,0 procent. Republikanernas François Fillon skulle komma trea med 19 procent, uppger Reuters.

Det franska konstitutionella rådet offentliggjorde på lördagen listan på de elva kandidaterna som har fått de 500 namnunderskrifterna av folkvalda som behövs för att ställa upp i presidentvalet. Valet väntas dock stå mellan de fem huvudkandidaterna Emmanuel Macron, Marine Le Pen, François Fillon, Benoît Hamon och Jean-Luc Mélenchon.

De fem huvudkandidaterna ska göra upp i en tv-sänd debatt om sociala, ekonomiska och internationella frågor på måndagskvällen.

Skandalkantad valrörelse

Marine Le Pen har tidigare tagit stora kliv framåt i opinionsundersökningarna, men de senaste veckorna har allt mer talat för Emmanuel Macron. En omfattande mätning från Cevipof förra veckan visade att Le Pen skulle vinna en första omgång med 27 procent av rösterna, men att Macron skulle ta hem andra rundan med 62 procent.

Marine Le Pen, Nationella fronten.Foto: Mathieu Cugnot / Epa / TT

Den franska valrörelsen har hittills kantats av skandaler med flera av toppkandidaterna. François Fillon avslöjades med att ha betalat ut flera miljoner till sin fru – som ska ha varit hans parlamentsassistent utan att utföra något arbete. Dessutom har fransk polis gjort tillslag mot Nationella frontens högkvarter efter misstankar att partiledaren Marine Le Pens assistent tagit emot felaktiga betalningar på sammanlagt drygt tre miljoner kronor från EU-parlamentet.

Den första rundan i presidentvalet hålls den 23 april. Om ingen kandidat lyckas få mer än 50 procents stöd ställs de två mest populära kandidaterna mot varandra i en andra omgång som hålls den 7 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.