Centerpartiet, med partiledare Annie Lööf i spetsen, har högt förtroende hos väljarna när det kommer till frågor om mat och livsmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Centerpartiet, med partiledare Annie Lööf i spetsen, har högt förtroende hos väljarna när det kommer till frågor om mat och livsmedel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Undersökning: Centern har mest matig politik

Publicerad

Centerpartiet har den mest fruktbara politiken.

I alla fall när det gäller mat och livsmedel, enligt en undersökning från Demoskop.

Här skördar Centerpartiet nya framgångar. Partiet får 28,9 procent, vilket är högst förtroende bland partierna, när det gäller frågor om mat och livsmedel, enligt Demoskop.

– Med undantag för vädret finns det få saker som engagerar svenskarna mer än mat. Och mat är så mycket mer än det man äter och dricker. Man pratar om var den kommer ifrån, hur den produceras, om den kostar för mycket eller för lite, om staten ska få bestämma vad man stoppar i sig, om Sverige kan producera tillräckligt med mat i en kris, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som har beställt undersökningen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet tappar mest

Centern ökar därmed med 14 procentenheter från samma undersökning 2014.

Även Socialdemokraternas matpolitik faller väljarna i smaken och partiet får 18,6 procent, en ökning med 8 procentenheter. Miljöpartiet når 13,5 procent, mot 38 procent 2014, Vänsterpartiet 5,9 procent och Moderaterna och Sverigedemokraterna 6,2.

Liberalerna och Kristdemokraterna har minst fruktbar politik enligt mätningen med 1,8 respektive 1,4 procent.

Sverige mindre självförsörjande

Samtidigt har Sverige blivit mindre självförsörjande när det gäller mat. 2003 hade vi en självförsörjningsgrad på 90 procent för griskött och 67 procent för nötkött, enligt SCB. 2014 hade siffran sjunkit till 70 respektive 52 procent.

I maj för tio år sedan fanns drygt ­7 200 mjölkbönder i landet. I maj i år fanns bara drygt 3 700 kvar, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

 

Så gjordes undersökningen

Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller politik på matområdet?

Så gjordes undersökningen: Undersökningen gjordes 3–10 oktober på uppdrag av Livsmedelsföretagen.

Intervjuer: 1 023 intervjuer genomfördes i Demoskops riksrepresentativa webbpanel.

Vägning: Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.

Källa: Livsmedelsföretagen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag