Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersökning: Centern har mest matig politik

Centerpartiet, med partiledare Annie Lööf i spetsen, har högt förtroende hos väljarna när det kommer till frågor om mat och livsmedel.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Centerpartiet har den mest fruktbara politiken.

I alla fall när det gäller mat och livsmedel, enligt en undersökning från Demoskop.

Här skördar Centerpartiet nya framgångar. Partiet får 28,9 procent, vilket är högst förtroende bland partierna, när det gäller frågor om mat och livsmedel, enligt Demoskop.

– Med undantag för vädret finns det få saker som engagerar svenskarna mer än mat. Och mat är så mycket mer än det man äter och dricker. Man pratar om var den kommer ifrån, hur den produceras, om den kostar för mycket eller för lite, om staten ska få bestämma vad man stoppar i sig, om Sverige kan producera tillräckligt med mat i en kris, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som har beställt undersökningen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet tappar mest

Centern ökar därmed med 14 procentenheter från samma undersökning 2014.

Även Socialdemokraternas matpolitik faller väljarna i smaken och partiet får 18,6 procent, en ökning med 8 procentenheter. Miljöpartiet når 13,5 procent, mot 38 procent 2014, Vänsterpartiet 5,9 procent och Moderaterna och Sverigedemokraterna 6,2.

Liberalerna och Kristdemokraterna har minst fruktbar politik enligt mätningen med 1,8 respektive 1,4 procent.

Sverige mindre självförsörjande

Samtidigt har Sverige blivit mindre självförsörjande när det gäller mat. 2003 hade vi en självförsörjningsgrad på 90 procent för griskött och 67 procent för nötkött, enligt SCB. 2014 hade siffran sjunkit till 70 respektive 52 procent.

I maj för tio år sedan fanns drygt ­7 200 mjölkbönder i landet. I maj i år fanns bara drygt 3 700 kvar, enligt Lantbrukarnas riksförbund.


Så gjordes undersökningen

Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller politik på matområdet?

Så gjordes undersökningen: Undersökningen gjordes 3–10 oktober på uppdrag av Livsmedelsföretagen.

Intervjuer: 1 023 intervjuer genomfördes i Demoskops riksrepresentativa webbpanel.

Vägning: Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.

Källa: Livsmedelsföretagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.