Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersköterskornas eget BB-upprop: ”Har fått nog”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Undersköterskan Kristine Torstad är en av grundarna till den Facebook-grupp som blivit en plattform för regionens förlossningsundersköterskor.
Foto: Privat
Förlossningsundersköterskorna på Danderyd har haft krismöte om arbetsmiljön.
Foto: Jan Wiridén / TT NYHETSBYRÅN

Barnmorskor har höjt sina röster för att få ett stopp på arbetsmiljöproblemen i förlossningsvården – och över 100 har sagt upp sig från sina jobb bara i Stockholm. 

Nu hotar undersköterskorna i Stockholm med att de också lämnar om inget görs åt deras arbetsmiljö.

– Vi har fått nog, säger Kristine Torstad, som är en av grundarna till den Facebook-grupp som blivit en plattform för regionens förlossningsundersköterskor. 

Över 100 barnmorskor har sagt upp sig i Stockholm de senaste veckorna. Krismöten har hållits. Förslag på lösningar har presenterats. Barnmorskornas arbetsmiljö ska bli bättre. 

Nu hotar ytterligare en grupp att börja lämna om inte deras arbetsmiljö också förbättras.  

I en Facebookgrupp har regionens förlossningsundersköterskor nu börjat samlas för att tillsammans bidra till det tryck som är i frågan just nu. I skrivande stund har den över 200 medlemmar. 

– Vi stöttar barnmorskornas kamp till 100 procent, men vill nu höja rösterna för undersköterskornas ohållbara arbetssituation. Vi har samma mål och sitter i samma båt; att förlossningsvården måste bli bättre. Vi har också fått nog, säger Kristine Torstad, undersköterska på Danderyds förlossning, som är en av de som startat Facebook-gruppen. 

Förlossningsundersköterskor i krismöte

I tisdags hade undersköterskorna på Danderyd ett krismöte tillsammans med fackförbundet Kommunal. 

– Alla känner samma, vi är trötta, ledsna, oroliga och utbrända. Om inget görs är jag rätt säker på att att flera kommer överväga att byta arbetsplats. Speciellt nu när så många barnmorskor har sagt upp sig. Man orkar helt enkelt inte, säger Kristine Torstad. 

Enligt Kristine Torstad vittnar många kollegor i Facebookgruppen om en liknande situation: att det sällan är fullbemanning av undersköterskor, att de sällan får jobba i parvård (en undersköterska med en barnmorska), och kan jobba med tre födande kvinnor samtidigt. 

– Vi får hela tiden förfrågningar om att ta extrapass. Jobbar vi dag får vi ofta frågan att stanna och bemanna till sena kvällen. Det kan bli uppemot 15 timmar, säger Kristine Torstad och fortsätter:

– Jag älskar mitt jobb, men det är inte värt vad som helst. Det är inte värt min hälsa. 


Larmet från förlossningsvården: ”Fabriksgöra”

Barnmorskor i Stockholm larmar om en ohållbar arbetssituation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.