Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersköterskorna i uppror – samlas för stor manifestation

På torsdagen hölls manifestationer runtom i landet av undersköterskor som är trötta på sina arbetsförhållanden. Nästan 15 000 av dem har skrivit på en namnlista.
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeuppropet till soclailminister Lena Hallengren (S) på Socialdepardementet i Stockholm
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Manifestation i Stockholm.
Foto: Expressen TV
Undersköterskor har samlats på flera platser i landet.
Foto: Expressen TV
Namnlistan ska lämnas till socialministern Lena Hallengren (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I dag sker ”Undersköterskeupproret”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Undersköterskorna har fått nog.

I dag samlas landets yrkeskår i en manifestation mot jobbets stress, låga löner och resursbrist.

Nästan 15 000 personer har skrivit på en namnlista som på morgonen kommer att lämnas till socialminister Lena Hallengren (S).

Redan i april samlades Sveriges undersköterskor genom namninsamlingen ”Undersköterskeupproret”. Uppslutningen har varit stor – i nuläget har 14 977 personer skrivit under listan. Den blev startskotten för dagens manifestationer.

Runtom i landet ska yrkeskåren sätta ner foten mot jobbets stress, bristande arbetsvillkor och låga löner. 

Undersköterskeupproret är del av arbetet för bättre arbetsvillkor för oss som arbetar som undersköterskor. Det handlar om arbetstider som går att kombinera med ett socialt liv och att vi får fler kolleger,” beskrivs syftet på ”Undersköterskeupprorets” sajt.


Undersköterskorna i uppror – samlas för stor manifestation

Möter Lena Hallengren

Under torsdagsförmiddagen marscherade medlemmarna mot socialdepartementet för att lämna in namnlistan till socialminister Lena Hallengren (S).

”Det är dags att regeringen förstår allvaret i den kris som pågår inom äldreomsorgen – en kris som riskerar att bli ännu värre om inget görs nu”, skriver ”Undersköterskeupproret på sin sajt.

Grundarna: ”Vi är underbemannade”

Marie Wiberg och Jenny Klingstam är grundarna bakom uppropet. De vill att regeringen kommer fram till en plan om hur man kan ge äldreomsorgen mer pengar. 

De menar att pengarna behövs för att kunna anställa personal och ge bättre arbetsvillkor för de anställda, och att det rådande läget är ohållbart. 

– Det är dåligt med personal och vi är underbemannade, säger Marie Wiberg. 

Hon säger att det som fick bägaren att rinna över var regeringens senaste budget.

– Under alla år har man hört att det ska sparas. Men det som fick bägaren att ringa över var när regeringen lämnade den senaste budgeten om att det skulle sparas ytterligare miljoner. Då fick det vara nog, säger Marie Wiberg. 

Grundarna bakom uppropet hoppas nu att socialminister Lena Hallengren (S) tar frågan på allvar. 

– Högre bemanning innebär bättre scheman och bättre arbetsvillkor för oss, säger Jenny Klingstam

– Vi hoppas att hon tar den här frågan högre upp och satsar på äldreomsorgen, säger Marie Wiberg. 

Ministern om upproret: ”Det krävs en bättre arbetsmiljö”.

Socialministern: ”Uppskattar undersköterskornas kamp”

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Expressen tv att hon uppskattar undersköterskornas kamp mot bättre arbetsvillkor. 

– Jag är tacksam att de gör det här jobbat. Att de lyfter och villkoren och arbetsmiljövillkoren inom äldreomsorgen, säger Lena Hallengren (S). 

Hon säger att undersköterskorna har en pressad arbetssituation och att det är något namnlistan visar. Däremot menar hon att det är fel att regeringen skulle spara miljoner inom äldreomsorgen. 

– Det är fel, vi sänker inga pengar som finns. Varje år ökar resurser till äldreomsorgen. Men de äldre blir fler och behoven ökar. Därför behöver vi satsa ytterligare, både mer resurser men även andra insatser som förbättrar deras situation, säger Lena Hallengren. 

Kommunal: ”Behövs lyft av äldreomsorgen 

Lena Hallengren (S) säger att regeringen lovat 20 miljarder till välfärden och att pengarna främst riktar sig till vård och omsorg. Men att det är upp till varje kommun och region att bestämma hur mycket som ska gå till äldreomsorgen. 

– Det är även en fråga för de kommunala äldreomsorgsföretagen och privata äldreomsorgen om hur man organiserar arbetet på sin arbetsplats, säger hon. 

Tobias Baudin, ordförande i kommunal. Han menar att den rådande situationen inte är rimlig, och att manifestationen visar att det finns en enorm vilja att förändra situationen. 

– Det som behövs nu är rejäla satsningar. Man måste fatta att det som behövs i dag är ett lyft av äldreomsorgen för att klara de framtida utmaningarna, säger han. 

Undersköterska: ”Vi är sönderstressade” 

Ida Eliasson, 29, jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Ullervad och det är hon som håller i manifestationen i Mariestad. Hon menar att politikerna måste förstå att det är människor de vårdar och inga maskiner. 

– Vi behöver mer tid för att kunna vårda. Vi behöver bättre arbetsvillkor, det är levande människor vi vårdar men vi är snart sönderstressade allihop, säger hon. 

Belinda Mattsson är undersköterska i Borlänge. 

– Det är fruktansvärt i dag. Lokalt är schemat det största problemet just nu. För några år sen gjorde vi en manifestation mot delade turer och då ersattes det med långa turer, vilket är i princip samma sak. Vi har så stora problem men ingen lyssnar, säger Belinda Mattson till Expressen tv. Annika Enler upplever att man pratar inför döva öron.
Foto: Privat

Namn: Annika Enler

Ålder: 38

Bostadskort: Vuollerim, Jokkmokks kommun

Arbete: Äldreomsorg

Varför deltar du i upproret? 

– Man känner att man är på väg att ge upp, att man pratar inför döva öron. Jag har kämpat så många år med att förklara att vi gör det här för att de äldre behöver oss. Men vart ska vi få tiden ifrån? Man känner sig otillräckligt varje gång man är på jobbet.

Vad måste förändras?

– Du måste göra yrket attraktivt. Det är inte så enkelt men ohälsosamma scheman, där man inte behöver jobba dygnet runt, som det känns ibland.


Åsa Bååth säger att det här borde ha hänt redan för 20 år sen.

Namn: Åsa Bååth

Ålder: 67

Bostadskort: Haninge

Arbete: Pensionerad undersköterska och vikarie i äldrenämndens kommunfullmäktige.

Varför deltar du i upproret? 

– Jag hade hoppats på det här för 10 eller 20 år sen. Det är orimliga krav, man kan inte försörja sig som undersköterska. Nu är det dags att sätta ned foten, säger Åsa som stod utanför socialdepartementet. 

Vad måste förändras?

– Jag vill se arbetstidsförkortning, jag vill att man har en högre bemanning och se över arbetsmiljöfrågorna

Ann-Cathrin Jacobsen, undersköterska säger all vårdpersonal borde få högre löner.

Namn: Ann-Cathrin Jacobsen

Ålder: 55

Bostadskort: Bandhagen/Stockholm

Arbete: Undersköterska 

Varför deltar du i upproret? 

– För jag tycker att undersköterskorna gör ett jättebra jobb. Jag tycker vi ska prioritera människan. Undersköterskorna och all vårdpersonal borde få högre löner och det är ett enormt mycket viktigt jobb. 

Vad måste förändras?

– Mer personal och ökad trygghet för de äldre. Ett lugnare tempo för oss som jobbar. 

Berit Lilja är en av många undersköterskor som deltagit i uppropet.

Namn: Berit Lilja 

Ålder: 52

Bostadsort: Hudiksvall 

Arbete: Hemtjänsten 

Varför deltar du i upproret? 

– För att få något att hända. Även om vi kan göra saker så måste det komma uppifrån. Från kommun- och riksdagsnivå, de måste förstå det här och öppna ögonen. 

Vad måste förändras?

– Det här med scheman. Man kan jobba från två till tio på kvällen och sen börjar man sju på morgonen. Samtidigt finns det en risk att det blir larm och övertid, fast jag måste hem och sova för att vara pigg dagen efter. 

Jessica Keller håller i manifestationen i Tingsryd

Namn: Jessica Keller

Ålder: 45 

Bostadsort: Tingsryd

Arbete: Hemtjänst 

Varför deltar du i upproret? 

– För om vi ska ha en framtid och orka jobba måste vi förändra saker.

Vad måste förändras?

– Framförallt måste de delade turerna väck men även höja statusen för yrket. Sen mer lön och en mycket bättre arbetsmiljö. 

Eleonore Fransson var på plats i Tingsryd och manifesterade.

Namn: Eleonore Fransson

Ålder: 42

Bostadsort: Lessebo kommun

Arbete: Hemtjänsten 

 Varför deltar du i upproret? 

– Jag deltar för att visa att vi måste få mer tid och bättre arbetsvillkor. 

Vad måste förändras?

– Rekryteringarna och fler undersköterskor. För det funkar inte som det är just nu. Många pensionärer har blivit tvingade att gå in och jobba, man kan inte locka unga människor. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.