Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersköterskan Silvana stämde staden för stress

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Efter 50 anmälningar till Arbetsmiljöverket fick undersköterskan Silvana Vretoska och hennes kolleger rätt.
Foto: Privat
Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ett minutstyrt schema för hemtjänstens personal i Göteborg blev droppen. 

Efter 50 anmälningar till Arbetsmiljöverket fick undersköterskan Silvana Vretoska och hennes kolleger rätt. 

Nu betalar staden 1,6 miljoner kronor i böter.

– Vi är överlyckliga att vi har fått rätt, säger Silvana.

50 anmälningar lämnade skyddsombuden in till Arbetsmiljöverket 2018 med anledning av stora arbetsmiljöbrister för hemtjänsten i Göteborgs stad. 

Fem år senare kom smällen för staden. Förvaltningsrätten och kammarrätten dömde Göteborgs stad till 1,6 miljoner i vite, alltså böter, vilket Kommunalarbetaren var först med att skriva om. 

– Det är obeskrivligt, vi är så glada. Det känns som arbetsgivaren bara ville dra ut på det hela och inte göra något åt vår arbetsmiljö. Vi är överlyckliga att vi har fått rätt, säger undersköterskan och skyddsombudet Silvana Vretoska.

Minutstyrt schema bakom anmälningarna 

Bakom anmälningar fanns en arbetsmiljö fylld av stress. Med ett planeringsverktyg kallat Plugo fick Silvana och hennes kolleger arbeta med minutstyrning. I schemat fanns ingen tid för kringuppgifter, som dokumentation eller restid mellan vårdtagare. 

Silvana tycker att det kändes som att arbetsgivaren trodde att vårdpersonal kunde ”teleportera sig”. 

Till slut fick Silvana nog. Kollegerna satt med hjärtklappning, hade sömnproblem och grät under arbetstid. 

– Jag kände: Men herregud, har ni glömt vilka vi vårdar? Vi vårdar ju de som har banat vår väg, de förtjänar en god omvårdnad. Jag blir riktigt ledsen när man sparar och drar ner på oss. 

Bot på 1,6 miljoner för Göteborgs stad 

2019 gav Arbetsmiljöverket skyddsombuden rätt. Då överklagade arbetsgivaren. Nu har förvaltningsrätten och kammarrätten gett Silvana och hennes kolleger rätt – igen.

Staden ska böta 1,6 miljoner kronor – om arbetsgivaren inte överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Silvana hoppas att beslutet gör att politiker ställer högre krav på arbetsgivaren. Hon hoppas också att beslutet sänder ut en signal om att de är måna om hemtjänstens arbetsmiljö.

– Det här är faktiskt ett jätteroligt arbete.

– Ensam är tufft, vi har visat att tillsammans har vi lyckats, att vi är en kraft att räkna med.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.