Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underrättelsetjänsten: Viruset kommer inte från ett labb

USA:s president kritisk till hur Kina agerade i tidiga skedet.
Donald Trump och Mike Pompeo hävdar att coronautbrottet kommer från ett kinesiskt labb – underrättelsetjänsterna säger hittills att detta inte stämmer.
Foto: SHUTTERSTOCK
Chefen för laboratoriet i Wuhan, Shi Zhengli, som anklagas för att ligga bakom utbrottet.
Foto: Wuhan Institute of Virology

Det är inte troligt att coronautbrottet kom från ett labb i Kina.

Det säger underrättelsekällor till CNN.

– Det är mycket troligt att den mänskliga infektionen kommer från naturliga kontakter mellan människa och djur, säger en av källorna till tv-kanalen.

Coronaviruset tros ha spridits via levande djur som såldes på en marknad i den kinesiska staden Wuhan.  Men i förra veckan hävdade Donald Trump att han sett bevis för att coronavirusets utbrott kom från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Ett påstående som stod i direkt strid mot den uppfattning som amerikansk underrättelsetjänst delat med sig av. På söndagen fick Trump stöd av sin utrikesminister Mike Pompeo.

– Det finns tydliga bevis på att det var där det startade, sa Pompeo i ABC News och fortsatte på direkt fråga:

– De bästa experterna tror att det här (viruset) skapades av människan. Jag ser ingen anledning att tvivla på det.

Labbet som de båda hänvisar till har specialiserat sig på just coronavirus som kommer från fladdermöss. Labbchefen Shi Zhengli har därför fått öknamnet ”Fladdermuskvinnan”. 

”Inte troligt att det kom från ett labb”

Nu får presidenten och utrikesministern återigen mothugg från underrättelsevärlden. Det är två källor inom ”Five Eyes” – en sammanslutning av underrättelsetjänster i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland – som säger att det är högst otroligt att Trumps och Pompeos uppgifter stämmer.

– Det är inte troligt att det handlar om en olycka på ett labb. Det handlar troligtvis om något naturligt, säger en av källorna till CNN.

Enligt de båda källorna har samtliga länder inom sammanslutningen nått samma slutsats. En tredje källa säger att Pompeo och Trump går alldeles för långt i sina uttalanden, men säger samtidigt att det finns en möjlighet att viruset kommer från ett laboratorium. 

– Det är tydligt att det är från djurmarknaden som utbrottet exploderade, men hur det kom dit vet vi inte med säkerhet, säger källan som tillägger att det finns en möjlighet att USA inte delat med sig av all sin information.

Varken Pompeo eller Trump har velat berätta vad det finns för bevis som stöder deras teori.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

WHO:s svar på Trumps Kina-teori

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.