Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underrättelsetjänst möbleras om – efter journalistmordet

Saudiarabiens kronprins och försvarsminister Mohammed bin Salman har lett kommittén som beslutat om omorganisationen.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul.Foto: VIRGINIA MAYO / AP / TT NYHETSBYRÅN

Mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi har orsakat ilska över hela världen.

15 personer från den saudiska underrättelsetjänsten har pekats ut som inblandade i mordet.

Nu meddelar Saudiarabien att underrättelsetjänsten omorganiseras, rapporterar Reuters.

Syftet med omorganisationen är att säkra att ”underrättelseoperationer genomförs enligt nationell säkerhetspolicy, internationell lag och fördrag om mänskliga rättigheter”. Den innebär att Saudiarabien skapar tre nya regeringsorgan för strategi och utveckling, juridik samt prestationsutvärdering och internutredningar.

Saudiarabiens kronprins och försvarsminister Mohammed bin Salman har lett kommittén som tagit fram den nya organisationen. Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA är det dock han som beordrat mordet på Jamal Khashoggi. Mohammed bin Salman nekar dock till anklagelserna.

Enligt Saudiarabien var det underrättelsechefen Ahmed al-Asiri som satte ihop dödspatrullen på 15 personer som mördade Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul den 2 oktober. al-Asiri har fått sparken av den saudiske kungen.

Senaten fördömde kronprinsen

Förra veckan protesterade den amerikanska senaten mot mordet. En majoritet av senatorerna röstade för minskat militärt bistånd och ett fördömande av kronprins Mohammed bin Salman. Dessutom antogs en icke bindande resolution som pekar ut bin Salman som personligt ansvarig för mordet.

Omröstningen var ett bakslag för president Donald Trump som försvarat bin Salman. I november sa han att CIA drar förhastade slutsatser om mordet.

Jamal Khashoggi är en av flera journalister som utsetts till ”årets person” av Time Magazine för att de ”tagit stora risker på jakt efter stora sanningar”.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.