Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bil har kört in i folkmassa i USA

James Alex Fields Jr.har gripit för att ha kört in i folkmassan. Foto: Charlottesville Police Department/Reuters
Vit makt-demonstranter använder sköldar i sammandrabbningar med motdemonstranter i Charlottesville i Virginia på lördagen. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
En bil ska ha kört in i en grupp människor under sammandrabbningarna. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TWITTER
På fredagen strax efter klockan 21.30 lokal tid marscherade hundratals vit makt-aktivister genom staden Charlottesville. Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS/IBL POLARIS
Under marschen skrek deltagarna slagord som "Judar kommer inte att ersätta oss". Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis har skärmat av området där en bil kört in i folkmassan. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Ett lokalt undantagstillstånd har utlysts i den amerikanska delstaten Virginia efter att hundratals högerextremister drabbat samman med motdemonstranter i Charlottesville, rapporterar CNN. 

Under demonstrationerna körde en bilist in i folkmassan och under eftermiddagen kraschlandade dessutom en polishelikopter som bevakade händelserna. Totalt har tre personer dött och minst 34 skadats, enligt Sky News.

Bilföraren är gripen och har identifierats som 20-årige James Alex Fields Jr.

Redan på fredagen, strax efter klockan 21.30 lokal, tid marscherade hundratals högerextremister genom staden Charlottesville i delstaten Virginia i USA. Marschen ägde rum kvällen innan evenemanget "Unite the Right", som anordnas av grupper som anser att vitas historia i USA håller på att raderas.

Evenemanget förväntades bli det största vit makt-evenemanget i modern amerikansk historia. "Unite the Right" inleddes under lördagseftermiddagen, och strax efter klockan 20 svensk tid kom uppgifter om att en bil kört in i en grupp människor.

"Verkade avsiktligt meja ner fotgängare"

Filmer från platsen visar hur en svart bil kör mot protestdeltagare på en gata. Efter det kör bilen in i en silverfärgad bil bakifrån och stöter den och ytterligare en bil framåt. Tumult utbryter och den svarta bilen backar sedan.

Polis på platsen i Charlottesville där högerextrema drabbats amman med motdemonstranter. Minst en person har dött. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Sky News har polis bekräftat att tre personer avlidit och minst 34 skadats i samband med demonstrationerna. Skadorna varierar mellan lindriga och livshotande.

– En bil verkade avsiktligt meja ner fotgängare, säger ett ögonvittne till CBS News.

Enligt AP så ska personen som kört bilen ha gripits av polis och tagits in för förhör.

Senare identifierades den gripne mannen som James Alex Fields Jr, en 20-åring från Maumee i staten Ohio. Filelds sitter nu anhållen misstänkt för mord, vållande av kroppsskada och smitning. Det uppger CNN.

Den misstänktes mamma, Samantha Bloom säger till den lokala tidningen Toledo Blade att han förra veckan sagt att kan skulle åka till ett möte med den "alternativa högern". Men mamman ville inte lägga sig i hans politiska åsikter, berättar hon vidare. Hon trodde att mötet hade med Trump att göra.

– Jag sa till honom att vara försiktig och att ta det lugnt, säger Samantha Bloom som fick reda på att hennes son var inblandad i påkörningen av motdemonstranter i Charlottesville först när hon kontaktades av nyhetsmedier.

Polishelikopter kraschade

Under lördagskvällen kom även uppgifter om att en polishelikopter som hjälpt till med arbetet kring demonstrationerna kraschat vid sidan av en golfbana i närheten av Charlottesville.

https://twitter.com/TheAnonJournal/status/896487242235039745

Flera vittnen har lagt upp filmer på händelsen på sociala medier, där man tydligt ser kraftig rök komma från olycksplatsen.

Enligt The Mirror så ska flera personer ha sett helikoptern flyga lågt över hus innan den till slut kraschlandade i ett skogsparti och enligt AP så finns det en koppling mellan helikoptern och demonstrationerna i Charlottesville.

Två personer avled i samband med helikopterkraschen, och Donald Trump valde att skriva på Twitter för att visa sitt stöd till de omkomnas närstående.

"Jag skickar mina kondoleanser till familjerna och kollegerna till de poliser som omkom i Virginia i dag. Ni är alla bland de bästa som vårt land har."

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896504109670567936

Skrek nazistiska slagord

Under fredagens marsch, som varade cirka 15–20 minuter skrek deltagarna slagord som "Jew will not replace us", "You will not replace us" och "Blood and soil", rapporterar Washington Post  och New York Times.

Marschen avslutades efter att en motdemonstrant sprejat någon form av kemiskt medel som irriterade ögonen på demonstranterna, och ett bråk utbrutit.

Under lördagens protest utropades ett lokalt undantagstillstånd meddelade Virginias guvernör Terry McAuliffe.

USA:s president Donald Trump kommenterade händelseutvecklingen på Twitter med orden:

"Vi måste alla enas och fördöma allt som hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas som en!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896420822780444672

Vit makt-protester efter staty-beslut

Staden Charlottesville har tidigare haft problem med våldsamma protester från vit makt-rörelser som Ku Klux Klan efter att man beslutat att ta bort en staty föreställande en sydstatsgeneral från det amerikanska inbördeskriget, Robert E. Lee.

Det är även i parken som statyn står i som "Unite the Right" ägde rum.

Charlottesville har tidigare haft problem med våldsamma protester från vit makt-rörelser som Ku Klux Klan. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Virginias guvernör Terry McAuliffe uppmanade invånare i delstaten att hålla sig borta från parken under evenemanget.

– Flera individer som kommer till Charlottesville gör det för att uttrycka synpunkter som många personer, inklusive jag själv, finner motbjudande, säger Terry McAuliffe i ett uttalande.

Trump fördömde våldet

Strax innan klockan 21 på lördagen svensk tid kommenterade president Donald Trump händelserna i Charlottesville vid en pressträff i Bedminster, New Jersey. 

– Vi fördömer på kraftfullast möjliga sätt den oerhörda uppvisningen av hat, fanatism och våld, från flera håll, säger Trump. 

– Inget barn ska någonsin behöva vara rädd för att vistas utomhus och leka, eller vara med sina föräldrar och ha roligt, fortsatte presidenten. 

Bilen kördes in i en folkmassa och in i två andra bilar. Foto: TASOS KATOPODIS / EPA / TT

Trump uppmanade alla amerikaner att "enas med kärlek för vårt land" och sa att "vi alla är amerikaner först". 

 Han uppgav vidare att att han talat med guvernör McAuliffe.

– Vi är överens om att hatet och splittringen måste upphöra, säger Trump.