Undantagstillstånd i Tbilisi

Publicerad
Marken darrar under Georgiens president Micheil Saakasjvili.
Tårgas, varningsskott och stenkastning i huvudstaden Tbilisi får krisen att börja likna tidigare maktskiften i landet. På onsdagen införde Saakasjvili undantagstillstånd.
Undantagstillståndet i huvudstaden Tbilisi ska gälla i två dygn. Beslutet offentliggjordes enligt nyhetsmedier på plats av premiärminister Zurab Nogaideli, som ansåg att det hade skett ett kuppförsök.
Saakasjvili hade dessförinnan hävdat att Rysslands underrättelsetjänst uppviglat medborgarna.
- Georgiens utrikesdepartement förklarade i dag flera ryska ambassadanställda för icke önskvärda, sade presidenten i ett tv-tal till nationen. De anklagas för spionverksamhet, förklarade han.
Kring nyår 1991/92 jagades det självständiga Georgiens förste president, Zviad Gamsachurdia, i väg efter två veckors blodiga strider. I november 2003 fick efterträdaren Eduard Sjevardnadze lämna sin post, efter enorma – men fredliga – folkliga demonstrationer.
Fyra år senare riskerar nu även landets tredje president samma öde.

Tält revs

Läget skärptes när demonstranter som samlats under sex dagar i rad för att kräva tidigarelagda val och presidentens avgång drabbade samman med kravallpolis utanför parlamentet. När de sedan stoppade trafiken på Rustaveli-avenyn uppstod större bråk. Stenar och flaskor kastades mot polisen som svarade med tårgas och vattenkanoner.
Senare användes även gummimantlad ammunition för att skingra närmare 10 000 demonstranter på Rike-torget.
En tv-kanal som stöder oppositionen sade sig ha fått sitt huvudkontor stormat av specialstyrkor. Kanalen har tvingats sluta sända, rapporterade Reuters.

Skadade

Efter kravallerna behövde 360 personer hjälp på sjukhus, de flesta på grund av tårgasen, uppgav hälsoministern David Tkesjelasjvili.
Känslorna svallade hos oppositionen.
- Myndigheterna har använt vapen mot de fredliga demonstranterna, och därför kommer myndigheterna att få vad de förtjänar av folket, sade parlamentsledamoten Kacha Kukava.
- Lagar och konstitutioner måste ju följas. . . men ser jag på bilderna därifrån så har de (demonstranterna) inte flyttats på ett sätt som vi skulle ha gjort, konstaterar utrikesminister Carl Bildt, som har goda kontakter med Saakasjvili och besökte Georgien i förra veckan.

Lågt stöd

Snart 40-årige Saakasjvili var omåttligt populär när Sjevardnadzes korrupta styre avslutades i förtid. Även om ekonomin sedan dess har förbättrats avsevärt har missnöjet tilltagit.
- Mitt intryck nu är att Saakasjvili har väldigt svagt stöd. Det finns inga jobb, inflationen ökar och klyftorna mellan fattiga och rika ökar, berättar Stina Magnuson som arbetar för organisationen Kvinna till kvinna i Tbilisi.
- När priset på gas och bröd går upp så drabbar det folk väldigt hårt, inte minst de fattiga. Många tycker till och med att det är värre nu än under Sjevardnadze, säger Magnuson på telefon till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag