Foto: Lucas Galvez / Epa / TtFoto: Lucas Galvez / Epa / Tt
 Foto: Lucas Galvez / Epa / Tt
Foto: APFoto: AP
 Foto: AP
Foto: Felipe Trueba / Epa / TtFoto: Felipe Trueba / Epa / Tt
 Foto: Felipe Trueba / Epa / Tt

Undantagstillstånd i Chile efter skogsbrand

Publicerad

Undantagstillstånd har utlysts i Chile och uppemot 16 000 människor har evakuerats från Valparaíso och närliggande Viña del Mar på grund av en skogsbrand som närmar sig städerna.

Branden startade vid 15-tiden lokal tid på fredagen, rapporterar lokala medier, i ett område med gräs och pinjeträd i närheten av en motorled som knyter samman Valparaíso med flera omkringliggande samhällen. Branden ska ha startat på en olaglig soptipp och sedan spridits av vinden.

Ställföreträdande utrikesminister Mahmud Aleuy säger till AP att 4500 personer i sex bostadsområden har evakuerats och att ytterligare 10 000 kan behöva bli flyttade.

Ett dödsfall har rapporterats: En 67-årig kvinna dog av hjärtstopp på sjukhus till följd av branden och brandmän på platsen rapporterar att minst tio är skadade.

Chiles myndighet för krishantering uppskattade att 300 hektar mark hade blivit drabbat sent på fredagen

I fjol miste 15 personer livet i en skogsbrand som förstörde över 2 000 hem i Valparaíso.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag