Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undangömda pengar kopplas till Sverige

De mest förmögna av Nordeas kunder har erbjudits att skapa så kallade brevlådeföretag, något som Nordeas kontor i Luxemburg har skapat i hundratal tillsammans med en advokatbyrå i Panama, Mossack Fonseca.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Tidernas största dokumentläcka avslöjar att svenska storbanken Nordea erbjuder sina rikaste kunder att undvika skatt i skatteparadis. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning, i en världsomspännande granskning.

Även Vladimir Putin, Lionel Messi och Islands statsminister är inblandade i avslöjandet.

Det här är Panama-dokumenten

Över elva miljoner interna dokument har läckt från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten har granskats av hundratals journalister över hela världen, däribland av SVT och Uppdrag granskning i Sverige.

Tyska Süddeutsche Zeitung tog först del av läckan, som de sedan delat med sig av via journalistorganisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).  

Banker har ofta skött kontakten åt kunder med advokatbyrån Mossack Fonseca. Svenska Nordea är inblandat från Sveriges sida.

Källa: SVT

Reportrar från SVT:s Uppdrag granskning har en längre tid arbetat med avslöjandet, där en gigantisk läcka av så kallade "Panamadokument" granskats.

Regeringschefer, knarkkungar och maffian - men också vanliga förmögna medborgare - har gömt undan pengar från allmänheten, enligt avslöjandet.

Spåren leder även till Sverige - och storbanken Nordea. De allra mest förmögna kunderna har erbjudits att skapa så kallade brevlådeföretag för att gömma undan pengar från skatt.

Nordeas kontor i Luxemburg har skapat hundratalas brevlådeföretag åt svenska kunder tillsammans med en advokatbyrå i Panama, Mossack Fonseca.

Uppdrag granskning kan visa att verksamheten har pågått i många år, och pågår fortfarande. Men Nordea Luxembourgs vd, Thorben Sander, förnekar.

– Efter 2009 har vi haft en period där vi proaktivt går in och tar ansvar. Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer, säger Thorben Sander, vd på Nordea Luxembourg, enligt Uppdrag granskning.

Mossack Fonseca är en advokatbyrå baserad i den panamanska huvudstaden Panama City. Byrån har hjälpt människor över hela världen att komma undan skatt – genom att skapa avancerade ägarstrukturer med hjälp av brevlådeföretag.
Foto: Skärmdump.

LÄS MER: Vladimir Putin kopplas till Panama-dokumenten


376 journalister inblandade

Norska Aftenposten kallar det för "tidernas största journalistiska granskning" och 376 journalister har arbetat med materialet. Över elva miljoner dokument har analyserats, och många inflytelserika personer har redan dragits in i avslöjandet – trots att många delar återstår att publicera.

Även Vladimir Putin omfattas av avslöjandet, enligt Guardian.

Världens bästa fotbollspelare, Lionel Messi, och skådespelaren Jackie Chan har också fått hjälp att gömma undan pengar genom brevlådeföretag – av advokatbyrån Mossack Fonseca, som förnekar att det rör sig om pengatvätt.

– Jag kan inte kommentera, men det står väldigt tydligt här att vi inte ägnar oss åt pengatvätt. Vi accepterar inte sådana pengar, säger Carlos Sousa, presschef på Mossack Fonseca, enligt SVT.

Statsministern fru har pengar på brittiska Jungfruöarna

Islands regering skakas efter granskningen avslöjanden. Isländsk tv rapporterar att både landets finansministrar och inrikesministrar har kopplingar till skatteparadis.

Det är nu också känt att statsministern Sigmundur David Gunnlaugssons är inblandad i ett bolag på brittiska Jungfruöarna.

Nu avslöjar de svenska journalisterna som har arbetat med materialet, Sven Bergman och Joachim Dyfvermark, att flera kända svenska namn kommer att avslöjas de kommande dagarna.

– Det här är bara början. Det kommer nya avslöjanden varje dag nu framöver, säger Sven Bergman.

Kommer det komma namn på svenska kunder som placerat pengar i brevlådeföretag?

– Ja, det kommer det göra, säger Joachim Dyfvermark. Vi har fokuserat på institutionerna som gjort det möjligt, men det kommer namn också.

Några kända namn?

– Nu är du ute och fiskar... Ja, det är det.

Finansminister Magdalena Andersson kommenterade under söndagskvällen uppgifterna om bland annat Nordeas inblandning.

– Jag tycker att det är uppseendeväckande och självklart utgår jag från att Nordeas ledning funderar igenom om det här är ett sammanhang som de vill synas i och om de tycker att det är bra för deras varumärke, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.