Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Umeåpolitikern vill bli Miljöpartiets språkrör

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Elin Söderberg är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå.Foto: Iseklint Natur och Miljö / Pressbild

Umeåpolitikern Elin Söderberg vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet, rapporterar Dagens Nyheter.

– Klimatfrågan måste prioriteras högre, säger hon till tidningen.

Elin Söderberg är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå. I intervju med DN meddelar hon sin kandidatur till att bli språkrör i MP. Detta sedan Isabella Lövin annonserat sin avgång.

Elin Söderberg anser att klimatfrågan måste prioriteras högre.

– Det är de kommande tio åren som vi behöver göra en rejäl samhällsomställning. Och det är helt nödvändigt att vi finns i riksdag och regering för att Sverige ska klara Parisavtalet, säger Elin Söderberg till DN.

”Kan inte sitta och vänta”

– Vi kan inte sitta och vänta på att vi får majoritet i riksdagen, utan vi är i en situation där det är viktigt att vi är med vi de beslutsfattande borden och tar varje steg för att flytta fram positionerna, fortsätter hon.

Sammanlagt sex kvinnor har anmält sitt intresse att ta över som språkrör. De andra fem är Annika Hirvonen Falk, gruppledare i riksdagen, Janine Alm Ericson, också gruppledaren i riksdagen, Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, Märta Stenevi, partisekreterare, samt Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald.

Tisdagen markerar den sista dagen att nominera kandidater till språkrörsposten.

Viktor Barth-Kron om MP:s seger efter Preems beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.