Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Umeå dyraste staden i Sverige att bo i

Umeå är landet dyraste kommun att bo i.
Åtminstone för barnfamiljer och pensionärer i hyresrätt.
De har minst pengar kvar att röra sig med.
Hyresgästföreningen har undersökt vilka kommuner som det är billigast och dyrast att bo i som hyresgäst. Umeå toppar listan över de dyraste städerna. Här har tvåbarnsfamiljer och pensionärer minst kvar att leva på när hyra, skatt och barnomsorgsavgift är betald.
- Sammantaget får man mer över om man flyttar till en annan stad. Men det innebär inte att det går omkring människor i Umeå med lite pengar. Få barnfamiljer bor i hyresrätter, de bor i egna hem, säger Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen i Umeå.

"Väldigt expansiv stad"

En barnfamilj i Umeå med två barn har 1 463 kronor mindre kvar i plånboken varje månad jämfört med Helsingborgsfamiljen, som har det bäst ställt i landet.
Enligt Hyresgästföreningen beror skillnaden på att Umeå har högre skatt, hyra och barnomsorgsavgift.
- Eftersom Umeå är en väldigt expansiv stad har vi ett ungt bostadsbestånd med många lägenheter byggda på 90-talet. Det gör att hyrorna blir högre, säger Hans-Urban Strand. 
Även pensionärer har det tufft i Umeå. De har cirka 200 kronor mindre kvar i plånboken varje månad jämfört med Halmstadspensionären som har det bäst ekonomiskt.
- Det är dyrare att leva i Umeå. Det jag kan göra är att jobba med att hålla nere hyrorna, säger Hans-Urban Strand.