Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Umeå dyraste staden i Sverige att bo i

Umeå är landet dyraste kommun att bo i. 

Åtminstone för barnfamiljer och pensionärer i hyresrätt. 

De har minst pengar kvar att röra sig med.

Hyresgästföreningen har undersökt vilka kommuner som det är billigast och dyrast att bo i som hyresgäst. Umeå toppar listan över de dyraste städerna. Här har tvåbarnsfamiljer och pensionärer minst kvar att leva på när hyra, skatt och barnomsorgsavgift är betald. 

 - Sammantaget får man mer över om man flyttar till en annan stad. Men det innebär inte att det går omkring människor i Umeå med lite pengar. Få barnfamiljer bor i hyresrätter, de bor i egna hem, säger Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen i Umeå.

"Väldigt expansiv stad"

 En barnfamilj i Umeå med två barn har 1 463 kronor mindre kvar i plånboken varje månad jämfört med Helsingborgsfamiljen, som har det bäst ställt i landet. 

 Enligt Hyresgästföreningen beror skillnaden på att Umeå har högre skatt, hyra och barnomsorgsavgift. 

 - Eftersom Umeå är en väldigt expansiv stad har vi ett ungt bostadsbestånd med många lägenheter byggda på 90-talet. Det gör att hyrorna blir högre, säger Hans-Urban Strand.  

 Även pensionärer har det tufft i Umeå. De har cirka 200 kronor mindre kvar i plånboken varje månad jämfört med Halmstadspensionären som har det bäst ekonomiskt. 

 - Det är dyrare att leva i Umeå. Det jag kan göra är att jobba med att hålla nere hyrorna, säger Hans-Urban Strand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.