Umas protestbrev fick jättespridning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
10-åriga Uma Lindström skrev ett protestbrev till H&M.
Foto: Privat

Uma Lindström, 10, tyckte att klädkedjan H & M:s tydliga könsindelning av kläder i butiken var fel.

Hon ville ha en tröja med motiv från tv-spelet Super Mario - men hittade den bara på killavdelningen.

I ett brev till modejätten ifrågasatte hon könsindelningen av kläderna - och nu har brevet fått enorm spridning på nätet.

– Det känns kul att så många håller med, säger hon till Expressen.se.

"Varför ska det va så? Att om en tjej gillar tv-spel eller om en kille som gillar hästar ska behöva gå in på det motsatta könets avdelning? Så snälla sluta tro att det bara är killar som gillar tv-spel och att det bara är tjejer som kan gilla hästar för det är verkligen inte så!".

De raderna summerar innehållet i 10-åriga Uma Lindströms upprörda brev till klädjätten H & M.

Ville ha T-shirt med Mario

Efter att ha försökt få tag på en T-shirt med motiv från det smått legendariska tv-spelet Super Mario på H & M utan resultat på tjejavdelningen sökte hon sig till klädaffärens killavdelning - där tröjan plötsligt fanns.

Fel, tyckte Uma Lindström, som fattade pennan och skrev ett brev till H & M. Hon ville posta det, men mamma Sandra Lindström, som är en flitig bloggare, la ut ett foto av det handskrivna brevet på nätet i stället. Spridningen på Facebook och andra sociala nätverk blev enorm.

Över 50 000 personer har läst inlägget på bloggen.

Engagerad 10-åring

– Jag hade tänkt på det ganska länge, att det var indelat. Det kanske kommer från att jag läst ganska mycket om det och att mina föräldrar och jag pratar om det, säger Uma till Expressen.se.

– För att några gillar blommor och andra gillar tv-spel betyder det inte att det inte kan vara tvärtom, tycker hon.

Och hennes mamma Sandra skriver under på att engagemanget hos den unga brevskrivaren sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Redan när hon var fem år så var det en kille på förskoleavdelningen som hade en blomma på tröjan. De andra barnen reagerade och frågade varför han har det när han är kille, men då sa Uma att man faktiskt får ha vilka kläder man vill, säger hon.

"Diskuterar internt"

H & M:s pressansvariga Johanna Dahl skriver i ett mejl till Expressen.se att företaget är tacksamma för feedbacken, men försvarar indelningen av kläderna.

– De flesta av våra kunder uppskattar vårt upplägg i butik, sedan är alla självklart välkomna att handla från samtliga av våra koncept, skriver hon.

Enligt henne diskuteras saken nu internt efter brevet.

För Uma Lindström känns det kul att ha fått medhåll från så många - men hon konstaterar samtidigt att problemet kvarstår.

– Nu valde jag ju H & M för att jag köpte tröjan där. Men det här finns så klart i andra butiker också, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.