Marita Ulvskog. Foto: Sven Lindwall
Marita Ulvskog. Foto: Sven Lindwall

Ulvskogs angrepp - mitt under Lööfs tal

Publicerad

När Annie Lööf höll sitt debuttal i Almedalen gick hennes politiska motståndare hård attack mot centerledaren.

Toppsocialdemokraten Marita Ulvskog skrev på Twitter:

"Skulle funka i Top Model, inte i verkligheten."

Efter stark kritik backade sedan Ulvskog.

Annie Lööf fick ta emot hårda angrepp från politiska motståndare under sitt Almedalental.

Mitt under hennes första tal som partiledare för Centerpartiet twittrade den tidigare ministern och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog:

Annie Lööf.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
"Ny talskrivare åt Annie Lööf? Hjälper tyvärr inte. Trovärdighet noll. Skulle funka i Top Model, inte i verkligheten."

Uttalandet möttes direkt av hård kritik.

"Klassiskt att kvinnor förminskas"

En av de som upprördes mest var Lööfs partikollega Fredrik Federley.

– Det är det klassiska att kvinnor bedöms för sitt utseende och förminskas i stället för att bedömas för det politiska innehållet, säger han.

– Jag skulle ha varit politiskt körd om jag hade gjort ett påhopp som var en tiondel så grovt. Jag vet att Marita Ulvskog kallar sig för feminist, men det är hon tydligen bara internt.

Efter att ha fått utstå kritik från flera håll tog Ulvskog tillbaka sitt uttalande genom att skriva:

"Riktigt dåligt tal, klichéer, utan glöd. Men att hon är vacker ska hon verkligen inte skyllas för. Dumt av mig."

Expressen.se har sökt Marita Ulvskog för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag