Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulvskog: Rädd att
hon tar i för mycket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.
Foto: Suvad Mrkonjic

Handelsministern Ewa Björling, M, hotar med "krig" för att Sverige ska få sälja snus inom EU.

Nu svarar EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, på handelsministern utspel. 

– Jag är rädd att hon tar i så mycket att det blir ett hinder i den här frågan, säger hon.

Sverige har som enda land ett undantag mot EU:s snusförbud. Men nu är det hotat. Redan i höstas kom uppgifter om att en stor mängd smaktillsatser i tobak skulle förbjudas i tobaksdirektivet, som EU-kommissionen snart ska ta ställning till.

Efter ett möte med nye hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel på måndagen tog Ewa Björling till hårda ord om de EU-planer för snuset som snart ska läggas fram.

– Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv då är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, sa Björling till svenska journalister på plats.

"Kriget" gäller främst frågan om att sälja svenskt snus i resten av unionen.

Kritisk

Men Maria Ulvskog, S, som sitter i EU:s miljöutskott som bland annat ansvarar för folkhälsofrågor, är kritisk till Björlings "krig" för snusexport.

– Jag är rädd att hon tar i så mycket att det blir ett hinder i den här frågan. Hon slåss också för att vi ska få exportera snuset och det tycker inte jag är viktigt utan det viktiga är att vi som bor i Sverige och fick ett löfte om att behålla snuset också får göra det, säger hon till Expressen.se.

"Riskerar de första 50 procenten"

Marita Ulvskog är rädd att Sverige nu kan komma att förlora frågan om det svenska snuset.

–  Om man har ett löfte om 50 procent och sedan säger att man ska ta krig för 100 procent kanske man riskerar de första 50 procenten, och att det blir en förevändning för att säga: nej det blir inget snus.

Marita Ulvskog tycker att Sverige i stället ska koncentrera sig på frågan om att få behålla snuset i Sverige.

– Det finns ett väldigt starkt motstånd mot tobak i parlamentet och kommissionen. Jag tror att man ska vara noga med att inte utvidga striden, utan koncentrera sig på det som är det viktiga för oss - att behålla snuset i Sverige. Att spela in en ny fråga när snuset är under attack tror jag är att ta väldigt onödiga risker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.