Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulvaeus: Situationerna med klanerna blir ohållbar

Löfven: ”Har inte kommit 40 klaner de senaste åren”.
Björn Ulvaeus.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus vill luckra upp sekretesslagstiftningen.Foto: HENRIK JANSSON

Sekretesslagstiftningen bör luckras upp för att polisen ska kunna slå till mot klanbrottsligheten.

Det föreslår Björn Ulvaeus i en artikel i Dagens Nyheter.

– Situationen börjar bli ohållbar, skriver han.

Björn Ulvaeus är oroad över den ökande klanbrottsligheten ”som på djupet hotar samhället”. Han skriver i Dagens Nyheter att den förödmjukar alla solidariska medborgare och skattebetalare.

Han föreslår därför att Sverige ska ”kompromissa med integriteten” för att komma till rätta med denna brottslighet.

”Dags att tänka om”

”När kriminella gäng raserar förtroendet för våra viktigaste institutioner är det dags att tänka om i frågor som rör integriteten”, skriver Björn Ulvaeus i DN och fortsätter:

”Målet måste i första hand vara att göra så att livet för den kriminelle blir mycket tungt att leva.”

Björn Ulvaeus anser att nuvarande sekretesslagstiftning gör det omöjligt för samhället att slå till hårt mot de kriminella gängen. Han vill därför att samhället ska ompröva lagarna och undersöka om sekretesskydden är lika relevanta i dag som när lagarna skrevs.

Pläderade för säkerhetskameror

Han påpekar att för bara några år sedan ifrågasattes säkerhetskameror på offentliga platser av integritetsskäl – medan de i dag accepteras av de allra flesta. På samma sätt kan man anpassa andra delar av sekretesslagarna ”till dagens verklighet”, anser han.

Björn Ulvaeus påminner om att han 2016 skrev ett debattinlägg där han pläderade för att övervakningskameror skulle sättas in i kampen mot jihadister och islamister. Detta efter blodiga terrorattacker i Bryssel.

”Kriminella gäng håller på att rasera förtroendet för institutioner som är byggda för att skapa trygghet och omsorg om de mest sårbara i vårt samhälle ... Situationen börjar bli ohållbar”, skriver han.

Mats Löfving uttalande om klaner som lett till stor debatt

Mats Löfving i Ekots lördagsintervju: ”De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.