Björn Ulvaeus. Foto: Simon Hastegård
Björn Ulvaeus. Foto: Simon Hastegård

Ulvaeus kommenterar att FBI hackat Iphone

Publicerad

Björn Ulvaeus fick uppmärksamhet när han på tisdagen gick ut i SvD och krävde mer övervakning i kampen mot terrorismen.

Nu kommenterar han för första gången att FBI hackat en Iphone.

– De flesta skulle nog säga att det privata innehållet får ge vika för det potentiella skyddet av människoliv, säger Björn Ulvaeus.

Mer övervakning är den bästa metoden för att undvika fler terrordåd, anser Björn Ulvaeus. På tisdagen gick han ut i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet och hävdade att säkerheten borde kunna vara viktigare än personlig integritet.

– Jag har hela mitt vuxna liv varit en ”publik person”. På sätt och vis har jag alltså så länge jag kan minnas levt under övervakning. Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem, skriver Björn Ulvaeus i SvD.

"De flesta tycker som jag"

Texten har uppmärksammats och spritts sedan dess – "de allra flesta verkar tycka som jag", skriver Björn Ulvaeus i mejl till Expressen. Samma dag som debattinlägget publicerades kom nyheten om att FBI med hjälp av en hittills hemlig tredje part hackat två terroristers Iphones. Apple har tidigare vägrat lämna ut informationen eftersom det skulle kunna innebära att företaget släppte nyckeln till hur man tar sig in i alla deras telefoner av samma modell. Det är inte klart än ifall FBI nu kommer att dela med sig av hackarens information till Apple.

Vad tycker du om FBI:s agerande?

– Komplext. Låt mig ställa en motfråga. Om du vet att en mobil som du håller i din hand innehåller information som kan hindra att människor blir sprängda till döds senare den dagen, ska du öppna den då eller låta bli för att bevara innehållet privat? De flesta skulle nog säga att det privata innehållet får ge vika för det potentiella skyddet av människoliv, kommenterar Björn Ulvaeus.

"Förstår inte varför folk är rädda"

Kravet på mer övervakning gäller enbart offentliga platser, påpekar han. I andra miljöer tycker han att man ska vara försiktig med att övervaka och möjligen ge dispens i specialfall.

Samtidigt har han svårt att förstå rädslan för övervakning och varför många är kritiska.

– Jag har faktiskt ingen aning varför någon, som så att säga har ”rent mjöl i påsen” skulle vara rädd för att bli sedd av en övervakningskamera. Hen är ju totalt ointressant för säkerhetspolisen. Vi får lita på vår demokrati och våra folkvalda, så att de ser till att inget missbruk sker. Vi talar ju bara om offentliga platser och där finns det ju på sina ställen kameror redan. Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem att sätta upp flera, skriver Björn Ulvaeus i mejl till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag