Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ultranationalister skapar oro när Spanien går till val

Santiago Abascal tillhörde tidigare Partido Popular men grundade ultranationalistiska Vox 2013. Foto: ALVARO BARRIENTOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Spaniens premiärminister Pedro Sanchéz. Foto: CHEMA MOYA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sedan diktaturens fall har många trott att Spanien är vaccinerat mot högerextremism. 

Men ur det nya politiska landskapet har ultranationalistiska Vox fötts, som nu skakar landet inför söndagens val. 

– De är antifeministiska och emot abort och muslimsk invandring, säger Spanienkännaren Thomas Gustafsson. 

Samtidigt väntas inrotade PSOE ta hem segern – men i och med den politiska oron är risken stor att det hela slutar med nyval redan i höst. 

Medan andra europeiska länder länge har haft högerextrema partier i sina parlament har Spanien klarat sig. Men det kan förändras nu. 

Efter fascistdiktaturens fall och att demokratiseringsprocessen inleddes i slutet av 1970-talet har konservativa Partido Popular (PP) och Socialistpartiet PSOE avlöst varandra vid regeringsmakten – men ingenting är nu längre som det brukade vara. 

Både PP och PSOE har skakats av flera korruptionsskandaler vilket har gjort folket ursinniga och gjort det möjligt för missnöjespartier att blomstra, däribland högerextrema Vox som väntas vinna ny mark under valet. 

Experten: ”Långt till höger”

Partiet grundades 2013 av basken Santiago Abascal som tidigare tillhörde PP, och har frågor som inskränkt aborträtt, centralisering och minskad muslimsk invandring på agendan. 

– PP grundades av en gammal Franco-minister och har varit ett väldigt brett högerparti. Man har haft en högerfalang som har legat långt ut till höger och där har man även haft nationalister, däribland Abascal, säger Thomas Gustafsson, författare och expert på spansk politik. 

Under Andalusiens regionval i december 2018 gjorde Vox stora framsteg och vann 12 mandat i det annars klassiskt starka PSOE-fästet, vilket kan ha varit en bitter försmak inför söndagens utgång för landets sittande premiärminister Pedro Sánchez (PSOE).

Santiago Abascal tillhörde tidigare Partido Popular men grundade ultranationalistiska Vox 2013. Foto: MIGUEL ANGEL MOLINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Thomas Gustafsson, författare och Spanien-expert Foto: THOMAS GUSTAFSSON / THOMAS GUSTAFSSON

Risk för nyval – redan i höst

Mycket av Vox framgångar menar Thomas Gustafsson kan förklaras genom den katalanska självständighetskonflikten som eskalerat de senaste åren. 

– Politiken bygger mycket på de gamla katolska värdena som fanns under Franco-tiden och den nationalistiska centralistiska idén om att Spanien ska vara enigt och styras från Madrid. 

– Man försöker anklaga framför allt socialisterna men även PP för att göra för mycket eftergifter för katalanerna. 

Utöver Vox så finns även högerliberala Ciudadanos och vänsterpartiet Podemos bland de nya partier som etablerat sig bland väljarna. 

Enligt de senaste mätningarna väntas dock PSOE vinna valet, men om de inte lyckas få stöd från Podemos och regionala partier och inte heller de tre högerpartierna lyckas få majoriet kan det bli nyval igen redan i höst.  

– Allt pekar på att PSOE vinner valet och att Sánchez kommer få uppdrag att bilda regering. Han kommer inte få någon given majoritet. Då kommer det ske förhandlingar med andra partier, men frågan är om det räcker. Dessutom har spanska partier ingen erfarenhet av att kohandla med varandra. 

Valet i Spanien

Det är förbjudet att publicera nya opinionsundersökningar sista tiden innan ett val i Spanien, men en mätning från den statliga statistikbyrån CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas), som publicerades i El País den 9 april, pekar på att PSOE kommer ta hem flest röster.  

 

Socialistiska PSOE: 30,2 %

 

Konservativa Partido Popular: 17,2 %

 

 Högeriberla Ciudadanos: 13,6 %

 

Vänsterpartiet Podemos: 12,9 %

 

Högerextrema Vox: 11,9 %

 

Övriga: 9,9 %