Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ultimata feministen” vill få Weinstein friad

Anklagas av 80 kvinnor för övergrepp, trakasserier och våldtäkt.
Havrey Weinsten anländer till domstolen med sin advokat, Donna Rotunno. Filmmogulen anklagas för bland annat våldtäkt.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Skådespelerskan Annabella Sciorra hävdar att hon blev våldtagen av Harbey Weinstein på 1990-talet.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANET MAYER / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Hon kallar sig den ”ultimata feministen”, en bulldogg i rättssalen som många i #metoo-rörelsen fruktar.

För advokaten Donna Rotunno, 44 år, har nu ett enda mål.

Att få den våldtäktsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein frikänd.

De är ett omaka par när de kommer till domstolsbyggnaden på Manhattan. Den 67-årige Harvey Weinstein går långsamt med sin rullator, den resliga Donna Rotunno kommer i hög klack och designerkläder.

Det var Donna Rotunno som Weinstein bestämde sig för att anlita i maj i fjol, efter att ha letat runt ett tag efter en passande advokat.

Inte så undra på. Hon kan sitt jobb. Donna Rotunno är specialiserad på att försvara våldtäktsanklagade män och har bara förlorat en av 40 rättegångar.

Advokaten Donna Rotunno har specialiserat sig på att försvara män som anklagas för våldtäkt. Hon har förlorat bara en rättegång av 40.
Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Domen kommer att få stor uppmärksamhet

Rättegången mot Harvey Weinstein har pågått i en månad och i morgon, tisdag, tar juryn - sju män och fem kvinnor - över. Domen kommer att få stor uppmärksamhet, hur det än går. Han riskerar mellan fem år och livstid om han fälls.

Det var ju på sätt och vis med Harvey Weinstein som #metoo-rörelsen tog fart. Det var hösten 2017 som han anklagades för en rad sexuella övergrepp mot främst kvinnor i filmbranschen.

Han förlorade sitt filmbolag, blev själva symbolen för mäktiga mäns övergrepp. Om han skulle bli friad så har han ironiskt nog en kvinna att tacka för det.

För Donna Rotunno har inte hållit tillbaka när hon frågat ut de kvinnor som anklagar Harvey Weinstein. Hon medger själv att hennes aggressiva teknik inte skulle fungera om advokaten var en man.

– Han må vara en stjärnadvokat men om han använder samma gift mot kvinnorna som jag gör, så ser han ut som en översittare, har hon sagt i en intervju.

– Men om jag gör det, så blinkar de inte ens.

Jessica Mann lämnar domstolen på Manhattan. Hon påstår att Harvey Weinstein våldtog henne 2013.
Foto: ALCIR N. DA SILVA / POLARIS POLARIS IMAGES

Han anklagas för våldtäkt av Jessica Mann 

Hon har använt samma teknik för att försvara Weinstein. Han anklagas för våldtäkt av skådespelerskan Jessica Mann på ett Manhattan-hotell 2013 och för att ha tvingat produktionsassistenten Mimi Halvey till oralsex 2006.

Det finns många fler kvinnor som anklagat Weinstein, och fyra av dem har fått vittna under rättegången, däribland skådespelerskan Annabella Sciorra. Men ofta är deras anklagelser så gamla att brottet preskriberats.

Många av dem har drömt om en karriär som skådespelerskor och åklagarna menar att detta var något som Weinstein hänsynslöst utnyttjade.

– Universum styrs av mig, och de kan inte klaga om de blir nedstampade, bespottade, demoraliserade och ja, våldtagna, sa åklagaren Joan Illuzzi i sitt slutanförande och använde det hon menade var Weinsteins perspektiv.

Advokaten: Det var Weinstein som blev utnyttjad

Men Donna Rotunno har försökt vända på historierna. Hon har pekat på att offren ofta haft kontakten med Weinstein efteråt och även i del fall haft sex med honom igen. Så i Rotunnos ögon är det snarast Weinstein som är offret.

– Harvey Weinstein var mannen som hade nyckeln till slottet som alla vill in i. Och det folk gjorde var att använda honom och använda honom.

Hon pressade Jessica Mann - som alltså anklagar Weinstein för våldtäkt - så hårt att hon började gråta och domaren beslutade att avbryta rättegången den dagen.

Donna Rotunno hade pekat på att Jessica Mann skickat vänliga mejl till Weinstein efter den påstådda våldtäkten och fortsatt att träffa honom. Att hon gett Weinstein sitt nya telefonnummer när hon bytt det.

– Du manipulerade Weinstein varenda gång, är inte det sant, sa Donna Rotunno.

– Det var så jag bearbetade detta för att överleva, ja, jag antar att du kan kalla det manipulation, svarade en gråtande Jessica Mann.

”En översittare är en översittare, oavsett kön”

Donna Rotunno har tidigare varit mycket kritisk mot #metoo-rörelsen där hon menar att de anklagade männen betraktas som skyldiga innan de fått en chans att få sin skuld prövad.

Hennes aggressiva försvar och utfrågningar har inte oväntat också fått hård kritik från kvinnorättsaktivister och företrädare för #metoo. Som advokaten Gloria Allred som försvarat flera kvinnor som pekat ut Weinstein.

– En översittare är en översittare, oavsett kön, säger hon till New York Times.

– Jag anser inte det vara rätt att så intensivt angripa offren.

Det har dock fungerat hittills för Donna Rotunno. I sitt kontor har hon en rättegångsskiss från det enda våldtäktsmål hon förlorat.

Återstår att se om hon även kommer att behöva hänga upp en bild av Harvey Weinstein där.

TV: Harvey Weinstein köpte sig fri för miljoner

Film-mogulen nådde i december förlikning med målsägandena.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.