Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrikas sanslösa upptäckt mitt i eländet med branden

Ulrika Hansback, 46, har knappt sovit på hela veckan.Foto: PRIVAT
Trots det fick fyndet henne att skratta, mitt i allt elände.Foto: PRIVAT

Ulrika Hansback, 46, har knappt sovit på hela veckan i kampen mot skogsbränderna.

Men under fredagskvällen gjorde hon ett sanslöst fynd mitt i allt elände – all skog runtomkring hade brunnit upp men några vedträn hade klarat sig. 

– Det är ödets ironi på något vis, säger hon.

Undersköterskan Ulrika Hansback, 46, har fått ledigt från jobbet för att rycka in som deltidsbrandman när bränderna rasar över områdena kring Härjedalen, Jämtland och Dalarna.

När hon under fredagskvällen jobbade ett pass med att köra motorspruta och fylla på vatten befann hon sig vid det brandhärjade området runt kring sjön Amsen i Lillhärdal, där hon bor.

 

LÄS MER: Helikopter stod stilla under åskovädret 

 

Precis vid sjön såg hon något som genast fick henne att reagera. Mot en bakgrund av kolsvart mark, låg på ett bord fem vedklabbar staplade mot varandra. Där allt annat brunnit ned – och sotet låg som ett täcke över hela marken – hade vedklabbarna klarat sig helt oskadda.

Många har reagerat på Ulrika Hansbacks inlägg och håller med om att man måste kunna skratta åt det hemska.Foto: PRIVAT

– Jag tänkte att det såg så dumt ut. Det som ska brinna hade klarat sig, resten var nedbränt. Ödets ironi, på något vis, säger Ulrika Hansback.

Imorgon måste hon rycka in igen

Ulrika publicerade sedan fotot på Facebook och fick genast många reaktioner. Hennes vänner där höll med om att scenen var ironisk, och framhöll att ett gott skratt väger tungt i det elände som är skogsbränderna.

– Man måste ha lite galghumor för att orka med. Man måste få skratta åt eländet ibland, säger Ulrika Hansback.

Som deltidsbrandman har hon kämpat hårt den senaste tiden, och Ulrika berättar att hon inte fått många timmars sömn. Som invånare i Lillhärdal har hon dessutom befunnit sig under evakueringshot.

 

LÄS MER: OS-hjälten kan tvingas evakuera hela sitt hem 

 

Förutom de tursamma vedklabbarn visar Ulrika Hansbacks fotografi resterna av en stuga som brunnit ned. Men den tillhörde inte en privatperson, utan ett bolag, berättar hon. Hur det kommer sig att huset brunnit men inte bordet med ved på, det kan hon inte svara på.

– Elden hoppar och far. Det beror väl på vindar, säger Ulrika Hansback.

I dag söndag, får hon äntligen vila ut efter många långa dagar av kamp mot skogsbränderna, men i morgon är det återigen dags att rycka ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.