Ulrik sprider kärlek över hela landet i vår

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Många hjärtan blir det, förhoppningsvis! Men Ulrik Mikaelsson lär behöva donationer för framtida portokostnader.
Ulrik ägnar sig åt origami. Vilket ledde till idén att vika hjärtan att skicka ut till människor över hela landet.
"Känner du någon som behöver litet uppmuntran och vardagsmagi?" frågar Ulrik på sin Facebooksida.
Hittills har Ulrik skickat ut drygt 45 pappershjärtan. Men fler lär det bli.
"Alla behöver nästan alltid mystik och vardagsglädje", säger Ulrik.

Det är de små överraskningarna i vardagen som kan göra skillnad, menar Ulrik Mikaelsson – som just nu sprider anonyma hjärtan över hela Sverige.

– Alla behöver nästan alltid mystik och vardagsglädje, säger Ulrik.

Ulrik Mikaelsson från Stockholm ville kombinera nöje med nytta. Eller snarare sitt intresse för origami och samtidigt, på något vis, skänka glädje till medmänniskor runtom i landet.

Via Facebook har han startat ett glädjeexperiment som går ut på att skicka anonyma origamihjärtan, i olika färger, till personer som "behöver en glad överraskning och lite mystik i vardagen".

– En väninna mådde dåligt och då skickade jag ett sådant där hjärta i ett kuvert för att muntra upp, och det var ganska roligt att se hennes reaktion och när hon gick runt och undrade vem det var som hade skickat det, säger Ulrik om hur han kom på idén, och fortsätter:

– Egentligen har jag mest funderat: ”Varför inte?” Det var en kul idé. Jag får göra människor glada, och jag har något att göra. Jag blir glad av att göra det för att det är roligt, och andra blir glada för att de kan skicka in och en polare får ett hjärta. Det är win-win-win för alla.

Man skickar helt enkelt namn och adress till Ulrik – via den här sidan – och i sin tur skickar Ulrik ett anonymt hjärta vikt med kärlek. Helt gratis. Avsändaren väljer själv om hen vill röja sin identitet i brevet eller inte.

– Än så länge är det ganska mycket intresse. Jag har väl skickat runt 44 hjärtan, säger Ulrik, vars portokostnader lär skjuta i höjden.

Därför tar han nu emot små donationer för porto.

Tre av alla hjärtan.
Foto: Privat

Glömma allt jobbigt för en stund

Ulriks förhoppning är att sprida hjärtan över hela landet.

– Det har varit ganska blandat, men mest i Stockholm. Än så länge har det varit fokus på mina vänners vänner och då blir det ganska mycket Stockholm. Men det är ganska mycket spridning. Jag hittade en ort som jag inte ens visste fanns, säger Ulrik.

Även om ett pappershjärta kan tänkas vara obetydligt så finns det en kraft i att få något oväntat som Ulrik hoppas förmedla.

"Känner du någon som behöver litet uppmuntran och vardagsmagi?" frågar Ulrik på sin Facebooksida.

Hittills har Ulrik skickat ut drygt 45 pappershjärtan. Men fler lär det bli.
Foto: Skärmdump, Facebook

De små överraskningarna kan göra skillnad, menar han.

– Jag fick ett meddelande från en jag skickat till som påminde mig om en insikt jag har fått flera gånger tidigare när man har överraskat människor: Alla behöver nästan alltid mystik och vardagsglädje. Alla bär på någonting som är jobbigt, man oroar sig för helgen, eller för en faster, eller för ett besked från dagis. Oftast vet inte ens omgivningen om det förrän överraskningen kommer, och den verkar nästan alltid träffa "just i dag när jag behövde den som mest”, säger Ulrik, och fortsätter:

– Chockerande ofta får man höra "åh, just i dag när jag behövde det som mest". Ingen skulle någonsin vara glad om man inte tillfälligt lyckas glömma bort allt man har att oroa sig för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.