Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulrica, 62, förlorade sitt hem i branden – för andra gången

Ulrica Gustafsson förlorade sitt hem i branden i Ulricehamn.
Foto: Privat
Foto: JOHAN VALKONEN/TT
Foto: JOHAN VALKONEN/TT

Ulrica Gustafsson, 62, är en av de hyresgäster som har förlorat sitt hem i den våldsamma branden i Ulricehamn.

– Det hördes en explosion och när vi skulle ta oss ut var hela trapphuset rökfyllt. Det var fruktansvärt. Nu finns ingenting kvar, säger hon.

På onsdagen håller kyrkan öppet i församlingsgården för personer som behöver stöd efter händelsen.

Branden i en fastighet på Storgatan i Ulricehamn startade strax efter klockan 18 på tisdagen i en guldsmedsbutik på bottenplanet.

Den spred sig sedan uppåt genom tre våningsplan och våldsamma lågor slog ut från byggnaden samtidigt som kraftig rök spreds över stora delar av staden.

– Jag och min son var hemma när det hördes en kraftig explosion. Jag blev helt chockad. Min son sa att vi måste ut och han släpade ut mig från lägenheten. Hela trapphuset var rökfyllt och jag såg inte trappstegen, berättar Ulrica Gustafsson som varit en av hyresgästerna i fastigheten.

Hon kunde samtidigt se att en balkong i trapphuset stod i lågor.

Ulrica Gustafsson kunde ta sin tillflykt till en dotter som bor med sin familj på samma gata.

”Allt är borta”

– Det finns ingenting kvar av lägenheten., Allt är borta nu. Vi har förlorat allt. Jag måste ha tag i ett par jeans, för jag har bara de tunna mjukisbyxor som jag haft på mig sedan vi lämnade lägenheten, säger hon på onsdagsförmiddagen.

Hon förklarar att det är andra gången hon förlorat sitt hem i en brand:

– Förra gången var nyårsafton 2012. Men då var jag inte hemma när det hände. Då blev jag också av med allting.

– Nu har jag bara det jag står och går i. Men folk är snälla och vill gärna skänka grejer. 

Hon vet ingenting om framtiden och hoppas få hjälp med en ny bostad framöver.

– Jag är fortfarande chockad. Det är hemskt. 

I byggnaden fanns totalt sex lägenheter med 15 boende, enligt fastighetsägaren och hyresvärden Kåre Sturesson.

Hyresvärden: ”Lycklig över att alla klarat sig”

– Jag är så lyckligt så det är inte klokt över att alla boende är oskadda. Det har bland annat bott fem småbarn i huset. Alla har klarat sig, utom guldsmeden som brände händerna och blev lätt skadad, säger han.

Kåre Sturesson konstaterar att det är ont om bostäder i Ulricehamn.

– Vi har ingenting ledigt. Annars hade vi skickat de drabbade hyresgästerna direkt dit, säger han.

En trebarnspappa berättar att han och familjen befann sig hos hans föräldrar när branden bröt ut i huset.

– Vi är ganska samlade. Vi är tacksamma över att vi inte var i lägenheten när det började brinna och att hela familjen klarat sig, säger han.

– Allt som var i lägenheten är borta. Precis rubbet. Men vi hade tur i oturen att vi hade med oss våra arbetsdatorer. Och vi flyttade nyligen till lägenheten från hus, så mycket av våra saker är magasinerat hos våra föräldrar sedan tidigare. 

”Luktar bränt överallt i stan”

Ahmed Miro, vars familj äger och driver en restaurang mittemot det brandhärjade huset, säger att han snabbt tog sig till restaurangen när han fick höra om branden.

Ahmed Miro
Foto: Privat

Från lokalen kunde han följa det dramatiska brandförloppet.

– Det var otäckt. När jag kom dit var det mest rök från byggnaden, men sedan började det brinna mer och mer, våning efter våning. I dag, dagen efter, luktar det bränt överallt i stan. Det känns skönt att det bara varit materiella skador,  säger Ahmed Miro.

Kyrkan håller öppet

Svenska kyrkan i Ulricehamn håller öppet i församlingsgården för personer som behöver stöd eller vill känna gemenskap med andra.

– Personal från kyrkan är på plats och har dialog med kommunen om behoven förändras. Vi finns med som back up, säger Eva Wallin, kommunikationschef i Ulricehamns kommun.

Under onsdagen pågår eftersläckning och bevakning på brandplatsen.

– Vi har det under kontroll, men det är en väldigt stor byggnad som har brunnit och det är mycket virke. Det gäller att vi är på tå för att det inte ska blossa upp igen. Det kan börja blåsa och finnas någon glödhärd någonstans. Därför är vi kvar med släckstyrka och höjdfordon, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid räddningstjänsten och tillägger:

– Vi kommer att vara där fram till torsdagsmorgonen.

Så ska du agera vid en brand

Det här är viktigast att tänka på vid en brand – steg för steg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.