Ullenhags svar – efter angreppen från Sabuni

Erik Ullenhag, vill efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna...
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
...och det vill även Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Ullenhag berättar bland annat om sin syn på mångkultur i ny stor intervju med Expressen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

• Mångkultur och mångfald ”gör Sverige bättre” – vårt land klarar sig inte utan invandring. 

• Föräldrar måste få återförenas med sina barn – det handlar om grundläggande medmänsklighet. 

Efter angreppen från Nyamko Sabuni ger Erik Ullenhag nu sin syn på den i Liberalerna så infekterade frågan om invandring och integration i en stor intervju med Expressen – där han försvarar arvet efter Fredrik Reinfeldt:

– Vi kan vara stolta över vad vi gjorde.

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni orsakade en storm av reaktioner med den intervju hon gjorde med Expressen, som publicerades på torsdagskvällen.

I intervjun tar hon avstånd från visionen om det mångkulturella samhället, som enligt henne skapat stora problem, och går också emot de generösare reglerna för anhöriginvandring som är aviserade.

Hennes främsta utmanare om partiledarposten, Erik Ullenhag, säger att han inte vill ”recensera hennes uttalanden”, men ger samtidigt uttryck för en helt annan uppfattning i de för partiet så infekterade frågorna kopplat till invandring och integration.

Ser utmaningar i utsatta stadsdelar

– Sverige hade aldrig klarat sig utan finnarna, turkarna och jugoslaverna som var med och byggde Sverige. Låt oss inte glömma bort den delen av vår historia. Låt oss inte glömma bort att Stockholms läns landsting inte skulle klara sig utan alla de människor som kommit till vårt land och går upp varje morgon och jobbar och betalar skatt, säger han till Expressen.

– Samtidigt måste vi klara av att se de mycket stora samhällsutmaningar vi har, och där är situationen i de utsatta stadsdelarna den kanske största utmaningen av alla, fortsätter han.

Erik Ullenhag tar också tydlig ställning för de generösare reglerna för familjeåterförening som är aviserade i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

– Vi har människor i Sverige som har sina små barn någon annanstans och som nu är splittrade familjer. Det är bättre och schysstare mot de familjerna om de får återförenas. Och det är på längre sikt också bättre för Sverige, säger han.

Det handlar enligt Erik Ullenhag om grundläggande medmänsklighet, men också en analys om att det underlättar integrationen om familjerna får återförenas. 

– Det är inte så jättelätt att lära sig svenska och komma i jobb om du har ständig oro för dina minderåriga barn, säger han.

”Mångfald gör Sverige bättre”

Han vill själv ogärna använda sig av begreppet mångkultur, säger han, utan pratar hellre i termer av mångfald, men ger återigen uttryck för en helt annan vision än sin utmanare. 

– I grunden handlar det om att judar ska ha rätt till synagogor, att våra minoriteter ska ha kunna ha sina rättigheter, och att syrianer ska kunna gå till sin syrianska kyrka. Ibland behöver vi påminnas om att det här med mångfald är något som gör Sverige bättre, säger han.

Samtidigt måste vi bli bättre på att visa att vi aldrig får kompromissa när det gäller grundläggande värderingar, slår han fast.

– Det har funnits en slags överdriven förståelse för det främmande som gjort att vi inte tagit tag i hederskulturer och inte sett de här tjejerna som riskera att bli bortgifta över sommaren. Där ska vi vara glasklara, men vi ska inte heller falla i det andra diket. Vi måste se värdet av att länder med en större blandning också blir mer spännande, säger Erik Ullenhag.

De tre kandidaterna till partiledarposten i Liberalerna – Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson – under en utfrågning i Stockholm i veckan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att de två huvudmotståndarna i den pågående partiledarstriden har olika uppfattning i frågor kopplade till invandring är inget nytt. Det är tvärtom en dragkamp som pågått mellan dem i närmare 20 års tid.

Som när frågan om språktestet för medborgarskap avgjordes 2002. Men där har Erik Ullenhag svängt och övergett sitt tidigare motstånd, säger han nu.

– Ibland bli man klokare med lite mer erfarenhet.

Ett annat område där Erik Ullenhag ger uttryck för viss självkritik, även om han är noga med att frågan inte låg på hans bord, rör den omdiskuterade Rosengårdsrapporten.

”Nervöst debattklimat”

I rapporten, som Nyamko Sabuni lät ta fram strax innan hon tvingades lämna posten som integrationsminister, varnades för radikaliseringen av unga i invandrartäta områden. Men rapporten dömdes ut som fördomsfull, och åtgärderna uteblev.

– Det var ett nervöst debattklimat, och jag vet att den fick en hel del kritik den där rapporten. Den skulle ha tagits på större allvar, säger Erik Ullenhag. 

– Jag ägnade mycket av min tid som integrationsminister åt att vara ute i utsatta stadsdelar. Och jag kommer ihåg hur man i Rinkeby och på andra ställen började möta människor som åkte i väg till Syrien. Det hade varit bättre om man hade tagit den och andra frågor på ett större allvar då, säger han. 

Så varför gjorde ni inte mer?

– Just de frågorna hade jag inte ansvar för. Rosengårdsrapporten måste legat på i huvudsak justitiedepartementet. Sedan kom man i gång och gjorde mer, men man var för sen när det gäller lagstiftning mot terrorresor och annat, säger Ullenhag.

Sabuni anklagar dig för att ha blundat för problemen. Har du det?

– Nej. Sedan vill jag inte ytterligare höja tonläget, säger han utan att utveckla sitt svar.

Erik Ullenhag står i övrigt upp och försvarar arvet efter Fredrik Reinfeldt, till skillnad från flertalet andra inom borgerligheten.

– Vi kan vara stolta över vad vi gjorde som alliansregering, säger han.

– Vi la om politiken så det blev ett helt annat fokus på jobb och kunskaper i svenska språket. Sedan är det klart att det är ett misslyckande för ett stort antal regeringar när det gäller situationen i de utsatta stadsdelarna.

Och kritiken mot Fredrik Reinfeldt numera historiska tal inför valet 2014, då han uppmanade svenska folket att ”öppna sina hjärtan”, tycker han är felaktig.

Det handlade om att förbereda svenska folket på den flyktingvåg som skulle komma, menar han.

– Vi ville bara peka på att det var en stor samhällsutmaning med de 70 000 vi trodde skulle komma. Sedan blev det året efter 164 000, men den kunskapen hade vi inte då.

Behöver vi bli bättre på att öppna våra hjärtan?

– Jag tycker att man ska ha en i grunden human inställning, där Europa och övriga världen måste hitta vägar för att klara flyktingfrågan, säger Ullenhag.

Men att gå tillbaka till migrationslagstiftningen som gällde under alliansregeringen är samtidigt inte möjligt, poängterar han.

– Den behöver vara stramare än så.

Enligt Erik Ullenhag kan problemen i de utsatta områdena bara lösas om man först återskapar tryggheten för dem som bor där.

– Vi måste ha en kraftsamling på polisen och tillsammans med kommunen och andra myndigheter trycka tillbaka gängen, säger han. Sedan behövs det jobb, skola och social utveckling. Men ser vi inte till att människor i de här områdena ringer polisen när de ser att ett brott begås, då går det inte att få i gång positiva spiraler i dessa områden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.