Ullenhag tog regeringsplanet - ministerkollegan flög reguljärt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ewa Björling, M, handelsminister, och Erik Ullenhag, FP, integrationsminister, på Jokkmokks marknad i fredags. Men där Björling valde att åka reguljärt, så tog Ullenhag regeringsplanet: "Av tidsskäl", säger Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby.
Foto: Lena Hallerby

Integrationsminister Erik Ullenhag, FP, ville tävla i renracet på Jokkmokks marknad i fredags. 

Då tog han regeringsplanet dit - till en kostnad av 10 800 kronor per flygtimme. 

Ministern låter hälsa att han var pressad av tidsskäl. 

- Det reguljära stämde inte in i hans schema, säger integrationsministerns pressekreterare Lena Hallerby. 

Tävlingen renracet går ut på att ligga på en släde bakom en ren och få djuret att springa så snabbt som möjligt. Det framgår av bilder som ministerns pressekreterare tagit och som publicerades i Expressen i går.

 Expressen kan nu avslöja att integrationsministern, för att hinna ta sig till tävlingen på Jokkmokks marknad i fredags, beställde en flygning med regeringsplanet.

 - Planet de flög med var den så kallade G4:an. Det är ett av försvarsmaktens plan som tillfälligtvis disponeras av den politiska ledningen i olika sammanhang, säger Tommy Henriksson, ställföreträdande chef vid Norrbottens flygflottilj, F21.

 De landade på den millitära Jokkmokksbasen där personalen fick röja undan snön inför ministerns ankomst på fredagsmorgonen. Planet lyfte igen mot Stockholm under fredagseftermiddagen.

Faktureras

 Flygplatsen i Gällivare hade fått i uppgift att ta emot regeringsplanet redan på torsdagen och var beredda på det. Men det ändrades och i stället landade planet alltså på den för allmänheten stängda basen i Jokkmokk under fredagen.

 - Allt var klart för att de skulle landa här. Men sedan fick vi bara information från Säpo om att de inte skulle komma, säger Kenneth Schönfeldt, säkerhetsansvarig vid Lapland Airport i Gällivare.

 Försvarsmakten kommer att fakturera regeringskansliet för flygningen.

 Exakt hur stor skattebetalarnas kostnad blir för ministerresan till Jokkmokks marknad kunde flygflottiljen F7 Såtenäs, som ansvarar för regeringsflygningarna, inte svara på.

10 800 kronor per timme

 - Generellt kan jag säga att vi fakturerar 10 800 kronor per flygtimme för de flygningarna, säger Henrik Gebhardt, informationschef vid flygflottiljen F7 Såtenäs.

 Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby säger:

 - Han låter hälsa att det är tidsskäl helt enkelt. Han var inbjuden av sametinget för att träffa dem, han har ju minoritetsfrågorna där samefrågorna ingår. Han var på ett utbildningscenter och han träffade ungdomsorganisationerna. Det klarade han inte, det reguljära stämde inte in i hans schema.

Flög reguljärt

 Handelsminister Ewa Björling, M, besökte också marknaden men hon valde att flyga reguljärt.

 - Vi åkte upp till Norrbotten från Malmö på torsdagen och åter hem till Stockholm fredag kväll med SAS respektive Norwegian. Tiderna passade bra ihop med vårt schema. Vi gör alltid en bedömning inför varje resa vilket transportmedel som är motiverat. Denna gång blev det reguljärflyg och bil, hälsar hon genom sin pressekreterare Karin Nylund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.