Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ullenhag och Ohlsson slåss om samma toppjobb

Så här sa Ulf Kristersson om partiledarstriden i Liberalerna.
Erik Ullenhag förlorade partiledarstriden mot Nyamko Sabuni.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Birgitta Ohlsson ratade Liberalernas erbjudande inför EU-valet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag söker nya toppjobb utomlands.

De två tidigare liberala ministrarna konkurrerar nu om samma ambassadörstjänster.

Det uppger SR:s tidigare EU-reporter Herman Melzer på Twitter.

Enligt Herman Melzer konkurrerar Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag om jobben som ambassadör i Tel Aviv och Nairobi. Utöver detta har Birgitta Ohlsson även sökt jobb som ambassadör i Pretoria, Rom och Addis Abebe. Samtidigt har Erik Ullenhag även sökt tjänster i Beirut, Genève och Paris samt på FN i New York.

https://twitter.com/hermanmelzer/status/1205810694022713345?s=21

Ullenhag siktar mot stjärnorna

Erik Ullenhag är sedan 2016 Sveriges ambassadör i Jordanien – ett förordnande som löper ut den sista augusti 2020. Innan han blev riksdagsledamot 2002 arbetade han vid utrikesdepartementet. Erik Ullenhag var även integrationsminister mellan 2010 och 2014.

Källor till tidningen Fokus gör gällande att Erik Ullenhag siktar på att få vad som kallas för en ”lord-tjänst”, vilket innefattar de finaste ambassadörstjänsterna i städer som Washington, Paris och London.

Ullenhags svidande förlust

Enligt källor till Fokus har Erik Ullenhag helt släppt partipolitiken efter det misslyckade försöket att bli partiledare för Liberalerna i somras. Den 28 juni skulle Liberalernas extrainsatta landsmöte avgöra vem som skulle styra partiskutan in i framtiden – men redan tre dagar innan hoppade Erik Ullenhag av.

Detta efter att Ullenhag, enligt honom själv, insett att han inte hade tillräckligt starkt stöd och att en fortsatt kandidatur skulle ha riskerat att skapa ytterligare splittring inom partiet.

Erik Ullenhag åkte tillbaka till Jordanien och släppte fram Nyamko Sabuni som då blev Liberalernas nya partiledare.

Ohlsson tackade nej till EU

Även Birgitta Ohlsson har erfarenhet av internationell politik, bland annat tack vare tiden som EU-minister mellan 2010 och 2014. 

Inför EU-valet 2019 petades Cecilia Wikström från förstaplatsen på partiets lista till EU-parlamentet. Birgitta Ohlsson berättade i ett Facebook-inlägg att hon kontaktats av företrädare för partiet som ville ta förstaplatsen, ett erbjudande hon dock ratade:

”...ibland måste man också lyssna som mest på den egna inre kanariefågeln. Hon har kvittrat som allra högst det senaste året när jag fått syssla globalt med de frågor som en gång gjorde mig till aktiv liberal. Demokrati, feminism, mänskliga rättigheter och bistånd. Kanske behöver hon landa ett tag i södra Afrika, på någon internationell organisation eller plats utanför partipolitiken efter detta år i England”, skrev Birgitta Ohlsson i inlägget.

Expressens expert om Ullenhags avhopp:

Hör statsvetarens ord om partiledarstriden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.