Ullenhag: I grunden är SD ett enfrågeparti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"I grunden är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti som ogillar invandrare", säger Ullenhag.
Foto: Jens L'Estrade

Alla är bedrövade – men ingen är speciellt förvånad.

Regeringen och oppositionen står enade i fördömandet efter Expressens avslöjande om vad företrädare för Sverigedemokraterna skriver anonymt på nätet.

– I grunden är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti som ogillar invandrare. Det var så man bildades och det är fortfarande det som är kärnan i partiet. Det visar en sådan här granskning, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Förintelseförnekelse och en önskan om att barn ska dö är två av de åsikter som förs fram anonymt i kommentarsfält på nätet av företrädare för Sverigedemokraterna, visar Expressens avslöjande.

Och skriverierna berör.

– Det är olustigt att ta del av den här typen av uttalanden. De går över hela skalan från rena smaklösheter till sådant som är helt oacceptabelt att säga om sina medmänniskor, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

"Fruktansvärt"

Och han får medhåll av socialminister Göran Hägglund (KD).

– Det bekräftar den bild vi redan har. Det är fruktansvärt men inte förvånande, säger han.

Inte heller integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är förvånad över att den här typen av avslöjanden fortsätter att hemsöka SD, trots att partiet försöker att hålla en linje med nolltolerans mot rasism.

– Partiledningen har med fernissa försökt hävda att de inte står för de där värderingarna längre men det här avslöjandet är väldigt brett och det är väldigt många företrädare. Det sorgliga i det hela är att det här invandringsmotståndet och periodvis den här rasismen är det som håller samman många sverigedemokrater, säger han.

"Helt fel väg att gå"

Partiets problem är inte i första hand att de ser problem och svårigheter i integrationsprocessen – problemet är att de inte har några lösningar, enligt Ullenhag.

– Det är klart att det finns ett berättigat missnöje med hur integrationen har fungerat. Men vi kommer aldrig att lyckas bättre med att invandrare får jobb och lär sig svenska för att vi hetsar mot minoriteter och tillåter rasism. Det är helt fel att gå, säger han.

Och när de gäller åsikterna om SD-företrädarna och deras kommentarer är skillnaderna minimala på andra sidan blockgränsen.

– Det är ett samhällsproblem att den här typen av åsikter frodas, framför allt på nätet. Det besmittar det offentliga samtalet, säger Socialdemokraternas integrationspolitiska talesperson Ylva Johansson, som liksom migrationsminister Ullenhag menar att Expressens avslöjande blottlägger SD:s verkliga ansikte.

– Det här är ett rasistiskt parti och man har företrädare med rasistiska åsikter, och det går inte att dölja det trots att de försöker. Det här är den sanna bilden av partiet, säger hon.

"Chockad över hatet"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson håller med om att SD har mycket kvar att göra om de vill tvätta bort sin rasiststämpel, men säger att hon ändå inte riktigt kunnat föreställa sig vilka åsikter som skulle komma att framföras i skydd av anonymitet.

– Jag blir chockad över vilket hat som uttrycks i deras propaganda. Att det finns personer som har så mycket hat. Och sen att det dessutom är personer som vill få andra människors förtroende till politiska uppdrag, men att de inte velat stå för det i de här debatterna. Det känns ynkligt, säger Åsa Romson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.