"I grunden är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti som ogillar invandrare", säger Ullenhag. Foto: Jens L'Estrade
"I grunden är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti som ogillar invandrare", säger Ullenhag. Foto: Jens L'Estrade

Ullenhag: I grunden är SD ett enfrågeparti

Publicerad

Alla är bedrövade – men ingen är speciellt förvånad.

Regeringen och oppositionen står enade i fördömandet efter Expressens avslöjande om vad företrädare för Sverigedemokraterna skriver anonymt på nätet.

– I grunden är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti som ogillar invandrare. Det var så man bildades och det är fortfarande det som är kärnan i partiet. Det visar en sådan här granskning, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Förintelseförnekelse och en önskan om att barn ska dö är två av de åsikter som förs fram anonymt i kommentarsfält på nätet av företrädare för Sverigedemokraterna, visar Expressens avslöjande.

Och skriverierna berör.

– Det är olustigt att ta del av den här typen av uttalanden. De går över hela skalan från rena smaklösheter till sådant som är helt oacceptabelt att säga om sina medmänniskor, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

"Fruktansvärt"

Och han får medhåll av socialminister Göran Hägglund (KD).

– Det bekräftar den bild vi redan har. Det är fruktansvärt men inte förvånande, säger han.

Inte heller integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är förvånad över att den här typen av avslöjanden fortsätter att hemsöka SD, trots att partiet försöker att hålla en linje med nolltolerans mot rasism.

– Partiledningen har med fernissa försökt hävda att de inte står för de där värderingarna längre men det här avslöjandet är väldigt brett och det är väldigt många företrädare. Det sorgliga i det hela är att det här invandringsmotståndet och periodvis den här rasismen är det som håller samman många sverigedemokrater, säger han.

"Helt fel väg att gå"

Partiets problem är inte i första hand att de ser problem och svårigheter i integrationsprocessen – problemet är att de inte har några lösningar, enligt Ullenhag.

– Det är klart att det finns ett berättigat missnöje med hur integrationen har fungerat. Men vi kommer aldrig att lyckas bättre med att invandrare får jobb och lär sig svenska för att vi hetsar mot minoriteter och tillåter rasism. Det är helt fel att gå, säger han.

Och när de gäller åsikterna om SD-företrädarna och deras kommentarer är skillnaderna minimala på andra sidan blockgränsen.

– Det är ett samhällsproblem att den här typen av åsikter frodas, framför allt på nätet. Det besmittar det offentliga samtalet, säger Socialdemokraternas integrationspolitiska talesperson Ylva Johansson, som liksom migrationsminister Ullenhag menar att Expressens avslöjande blottlägger SD:s verkliga ansikte.

– Det här är ett rasistiskt parti och man har företrädare med rasistiska åsikter, och det går inte att dölja det trots att de försöker. Det här är den sanna bilden av partiet, säger hon.

"Chockad över hatet"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson håller med om att SD har mycket kvar att göra om de vill tvätta bort sin rasiststämpel, men säger att hon ändå inte riktigt kunnat föreställa sig vilka åsikter som skulle komma att framföras i skydd av anonymitet.

– Jag blir chockad över vilket hat som uttrycks i deras propaganda. Att det finns personer som har så mycket hat. Och sen att det dessutom är personer som vill få andra människors förtroende till politiska uppdrag, men att de inte velat stå för det i de här debatterna. Det känns ynkligt, säger Åsa Romson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag