Ullenhag (FP) flyttar till Rosengård i en vecka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erik Ullenhag kommer den kommande veckan att bo i Malmö centrum och jobba på Rosengård. Ullenhag gjorde ett liknande besök i Rinkeby i Stockholm under 2012. Kritiker kallade besöket "underklassafari".
Foto: Robin Benigh

Från och med måndag flyttar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till Rosengård i Malmö under en vecka.

– Jag söker en fördjupad kunskap som ska påverka politiken, säger Ullenhag till Sydsvenskan.

Under veckan ska integrationsministern försöka sätta sig in i hur Malmö jobbar med att bryta utanförskapen.

Erik Ullenhag gjorde ett liknande besök i Rinkeby i Stockholm under 2012. Kritiker kallade besöket "underklassafari" men ministern sade att besöket ledde till nya kontakter och till att regeringen satsade på skola och nystartzoner i utsatta områden, enligt TT.

Under den kommande veckan kommer Ullenhag att bo i Malmö centrum och jobba på Rosengård. Han kommer att hålla öppet hus och bland annat träffa personer från skolor, Islamic center, polisen, kommunen och civilsamhället, uppger Sydsvenskan.

"Symbol för utanförskap"

Men det är inte bara Rosengård som kommer att stå i centrum. Ullenhag ska också jobba för att sätta sig in i andra stadsdelars situation.

– Rosengård är i mångt och mycket en symbol för utanförskap, men även andra stadsdelar i Malmö har stora utmaningar. Se bara på Fosie, Hyllie och södra Sofielund, säger han.

Ullenhag är kritisk till att Malmö flyttade de kommunala förvaltningarna som fanns på Thomsons väg. Detta på grund av att det är viktigt att skapa serviceverksamhet och arbetsplatser i ett område som Rosengård.

– Sådana beslut bidrar till en negativ spiral. I Stockholm säger man nu att all förvaltning som inte behöver vara inne i centrum ska ligga i yttre stadsdelar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.