Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulla Löfven, 66, vill ta plats i kyrkotoppen

Ulla Löfven, 66, är van att synas i offentligheten med statsministern. I dag kandiderar hon själv till "kyrkans riksdag" vid kyrkovalet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I år har statsminister Stefan Löfven poströstat till kyrkovalet. Här lämnade han och hustrun Ulla sina valsedlar vid riksdagsvalet 2014. Foto: SVEN LINDWALL

I dag kan Ulla Löfven, 66 väljas in i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Statsministerns hustru kandiderar till en plats i kyrkomötet.

– Många av våra socialdemokratiska värderingar är de samma som de kristna värderingarna, säger Ulla Löfven till Aktuellt i politiken.

Ulla Löfven, S, är sedan länge aktiv inom kyrkopolitiken. Hon har varit kyrkofullmäktiges ordförande och sitter i kyrkorådet i Adolf Fredriks församling i Stockholm.

När röstberättigade svenskar (2013 var det 700 000 som röstade) går och lämnar sina valsedlar under söndagen finns rikets "first lady" med bland de nominerade till kyrkomötet för Stockholms stift.

Nominerad som nummer fem i stiftet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans riksdag, det är här de politiska partierna ställer upp. Ulla Löfven står som nummer fem på sin lista och har god chans att bli invald för Socialdemokraterna.

– När jag fick frågan så drog jag på det länge. Men när jag jobbade som ombudsman så träffade jag ju kyrkomötesgruppen och var i Uppsala när de hade möten. Det var en så god och öppen stämning. Så jag sa ja. Sedan upptäckte jag att jag står som femma på listan, säger Ulla Löfven till Aktuellt i politiken.

 

Så många får rösta

Omkring 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade. 

I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar.

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska man vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen.

I kyrkovalet väljs personer som ska styra kyrkan de närmaste fyra åren.

Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Källa: Svenska kyrkan

 

 

Även om kyrkovalet vanligen har ett lågt valdeltagande och få profilerade kyrkopolitiker är intensiteten denna gång högre. Det är framför allt Sverigedemokraterna som satsat på att växa i valet. Expressen har i tidigare artiklar granskat en del av politikerna som ställer upp.

Blir arg och ledsen över det

För Ulla Löfven är det viktigt att Socialdemokraterna gör ett bra val. Hon reagerar mot beskrivningen av Svenska kyrkan som vänstervriden, säger hon i Aktuellt i politiken. Det finns inget motsatsförhållande mellan att vara socialdemokrat och aktiv Svenska kyrkan, hävdar hon. Sådant prat gör henne arg och ledsen.

Stefan Löfven och frun Ulla Löfven vid EM-festen 2015. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Maken Stefan Löfven då? Jo, statsministern röstar också i kyrkovalet. Faktum är att det redan är avklarat.

– Det är bra att rösta i förtid så vet man att man har gjort det. Sedan kan man ändå gå till vallokalen på valdagen, säger Stefan Löfven till Aktuellt i politiken.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om kyrkovalet