Ulla Hoffman vänsterpartiets nye ledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ulla Hoffmann, riksdagsledamot och uttalad feminist, blir som förste vice ordförande vänsterpartiets tillfälliga ledare. 

Fram till kongressen om ett år ska hon och riksdagsledamot Ingrid Burman, andre vice ordförande, driva partiet.

Ulla Hoffman.
Foto: MARCETIC MARKUS

 - Jag har en väldigt lång erfarenhet, jag är 61 år och har växt upp under helt andra förhållanden än hur det ser ut i Sverige i dag. Det ger mig större förståelse för vad som händer, sade Ulla Hoffmann efter fredagens presskonferens när hon skulle beskriva vad hon kan tillföra till partiet.  Hoffmann är specialist på socialförsäkringar och flyktingfrågor. Under presskonferensen betonade hon att det nu blir en kvinnlig trojka högst upp i partiet om partisekreteraren Pernilla Zethraeus räknas in.  Sedan Gudrun Schymans avgång för två veckor sedan har det varit oklart vilka som under ett års tid ska fylla tomrummet som förste vice ordförande.  Ulla Hoffmann, som alltid setts som en kompetent riksdagsledamot men knappast mer, seglade upp först de två sista dagarna. Det tog också tid för partistyrelsen att bestämma sig.

"Total uppslutning"  Pernilla Zethraeus tonade dock ner eventuella motsättningar och sade att det blivit total uppslutning bakom Hoffmann och Burman efter ''några timmars konstruktiv debatt'':  - Det fanns inte några motkandidater.  På torsdagseftermiddagen uttalade dock en tredjedel av riksdagsgruppen sitt stöd för EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt och Ingrid Burman i kombination. Sjöstedt fick dock inte frågan i förväg om att bli andre vice. När den ställdes på fredagseftermiddagens avstod han.  - Jag hade fler nomineringar, men jag sade att det inte var något självändamål och då sade han att han inte kandiderar, berättade Ingrid Burman.  Enligt Hoffmann och Burman ska partiet nu få ett kollektivt ledarskap. Inte bara de två, utan även personer i verkställande utskottet, ska kunna företräda partiet.  - Vi har inte den fördjupade kunskap som Lars Ohly har om utrikespolitiken och Jonas Sjöstedt har om EU, sade Ulla Hoffmann.

 Åsiktsskillnader  Men om det blir Sjöstedt eller någon annan som får huvudansvaret för att företräda partiet i höstens folkomröstning är inte klart.  Ibland märks en motsättning mellan mer hårdföra vänsterpartister och mer pragmatiska. Hoffmann som ibland sägs tillhöra vänsterblocket tror dock att hon och Burman kan hålla ihop partiet:  - Vi kompletterar varandra och vi kommer klara det bra.  Själv vill Hoffmann inte svara på om hon är kommunist.  - Det är irrelevant. Jag är feministisk socialist.  Partiets politik ligger dock fast, enligt de två. De säger också bestämt nej till att bli ordinarie partiledare nästa år.  Hoffmann gillar ''absolut'' samarbetet med s och mp och Ingrid Burman har hela tiden varit en av huvudförhandlarna. Därmed borde inte grunden för det ändras. Statsminister Göran Persson uttryckte sig också positivt om valet:  - Det är en positiv signal. Jag tror att vänsterpartiet har slagit in på en linje med kvinnligt ledarskap, vilket jag finner konsekvent mot bakgrund av partiets feministiska engagemang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.