Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulla-Carin lät döden vänta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ulla-Carin Lindquist, 50, hade bestämt sig för att leva till i går - när filmen om hennes sjukdomskamp sändes.

- Nu kan jag ge upp - nu är hela projektet med boken och tv-filmen i hamn. Jag tror det var så hon tänkte, säger vännen och arbetskamraten Christer Åhström, 61, till Expressen.

Rapports nyhetsankare Ulla-Carin Lindquist släppte taget strax före lunch i går. Svårt märkt av den obotliga sjukdomen ALS somnade hon in hemma i villan i Täby, omgiven av sin man Olle Löfgren och döttrarna Ulrica och Carin, som hon fick med tv-profilen Ragnar Dahlberg. - Ulla-Carin fick dö hemma, det var så hon ville ha det, säger Rapports senior reporter Christer Åhström. Han berättar att Ulla-Carin provade att under en helg bo på Bylehemmet i Täby för att familjen skulle få vila. - Men hon gillade inte alls tanken att sluta sina dagar där, säger han.

Fick bita ihop Christer Åhström gjorde två nyhetsinslag om Ulla-Carin och sjukdomen ALS i går - ett i SVT 24 och ett i Rapport. Han fick bita ihop. - Vi umgicks privat och familjevis. Jag valde att göra inslagen så att det inte blev privat, säger han. Han och många fler arbetskamrater från Rapport har nära följt Ulla-Carin Lindquists tappra kamp - från att för två år sedan fått besvär med att röra först en arm, sedan ena benet och till slut tappade förmågan att tala, men inte tänka och göra sig förstådd.

Läste högt Alla har bidragit till att försöka göra Ulla-Carins sista tid i livet så dräglig som möjligt. Claes Elfsberg har läst högt ur nobelpristagaren Imre Kertesz bok "Mannen utan öde". Vännen Aina Bergvall har läst Selma Lagerlöf. Och Christer Åhström har visat videofilmer. Sista gången var för två veckor sedan. - Vi pratade om lokalrevyn i Segeltorp där jag är med. Ulla-Carin fick se några scener på video, bland annat där jag spelade politikerpoker. Det tyckte hon var roligt. Hon log och nickade, vilket var en kraftansträngning. - Jag förstod att det inte kunde bli så många fler besök. Det blev det inte heller, säger Christer Åhström. Han säger att Ulla-Carin Lindquist var "oerhört tapper och målmedveten".

Boken en bästsäljare Hon bestämde sig för att både skriva en bok - "Ro utan åror" som snabbt blivit en bästsäljare - och låta reportern Andreas Franzén och fotografen Pelle Wickman göra en dokumentärfilm om hennes sista tid i livet. Filmen grep tag om tittarna i går kväll. Ulla-Carin Lindquist hade bestämt sig för att leva tills boken och filmen var klar att visas. Hennes andningskapacitet mättes med jämna mellanrum och en kurva gjordes över utvecklingen. - Ulla-Carin tittade på kurvan och räknade ut att hennes dagar borde vara räknade någon gång mellan lucia och jul. Men hennes livsmod satt i, säger Christer Åhström. I stället kunde hon fira julen hemma med sin man, de två döttrarna och de två små sönerna. Hon kunde inte vara med och njuta av sillen, skinkan och julsnapsen - all näring fick hon genom en sond i magen. Men hon kunde sitta med, skratta och tindra med ögonen.

Var inställd på att dö För en tid sedan drabbades hon av lunginflammation och fick antibiotika. - Om lunginflammationen hade fått fäste hade det kunnat gå riktigt illa, säger Åhström. Ulla-Carin missade gårdagens tv-sändning med drygt nio timmar. - Ulla-Carin var inställd på att dö. Nu visste hon att hela projektet med boken och filmen var i hamn, säger Christer Åhström. - Om man bestämmer sig för att kämpa vidare kan det vara så att man kan överleva ett tag till. Det vet man genom studier på patienter som vill fortsätta att leva. I tv-filmen citerade hon poeten Tomas Tranströmer: - Döden provar sin kostym. Och när är den färdig? Hon svarade själv: - Nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.