Ulla Andersson (V): Förtroendet förbrukat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Redan för tre veckor sedan krävde Vänsterpartiet att försvarsminister Sten Tolgfors skulle avgå.

Ulla Andersson, partiets vice partiledare är nöjd med hans beslut.

- Tolgfors har ju hela tiden försökt att mörka. Vi har tyckt att hans förtroende var förbrukat, säger hon till Expressen.se.

Samma dag som Sten Tolgfors höll presskonferens gick Vänsterpartiet öppet ut och krävde försvarsministerns avgång. De är det enda parti som ställt kravet.

- Nu kanske alla korten kan komma på bordet. Troligtvis är det väl fler fingrar som har varit med i syltburken men det får vi se, säger Ulla Andersson.

Ljugit

Hon anser att han har ljugit och att det inte finns något förtroende för honom.

- Hela affären har förhindrats att komma upp i ljuset. Men tack vare journalistiskt arbete har man kunnat ta fram olika delar allt eftersom. Tolgfors har ju hela tiden på olika sätt försökt att mörka. Det är ju en väldigt skamlig affär och moraliskt förkastligt att vi ska vara med och finansiera och bidra till en diktaturs förtryck av sitt eget folk.

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin KU-anmälde Sten Tolgfors efter Ekots avslöjande.

- Under de senaste veckorna har flera uppgifter framkommit om försvarsdepartementets inblandning i och kännedom om vapenaffären i Saudiarabien, uppgifter som omöjligen kunnat vara sanna samtidigt. Vi har därför förklarat att Miljöpartiet förlorat förtroendet för Sten Tolgfors och att han borde överväga vilket förtroende han har kvar hos svenska folket. Det har han nu gjort, och dragit slutsatserna av, säger Gustav Fridolin, i ett pressmeddelande.

– Det är uppenbart att de senaste uppgifterna blev väldigt besvärande för Sten Tolgfors, säger Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Granskning som planerat

Enligt Eriksson kommer KU:s granskning av regeringens hantering av saudivapenaffären att genomföras som planerat.

– Vi har redan börjat ta in material och underlag och det fortsätter vi med i och med att det kommer fram nya uppgifter. I nästa steg kommer vi att begära in handlingar från regeringen och sedan ställa frågor till framför allt försvarsdepartementet, säger han.

Det skedet kommer enligt Peter Eriksson lite närmare sommaren eller i början av hösten.

– Jag förstår att alla människor har en gräns för vad man orkar, säger Annika Nordgren Christensen, före detta försvarspolitiker (MP).

Hon kan inte säga om avgången beror på att Tolgfors faktiskt tar på sig ansvaret för affären.

– Alldeles oavsett det är det självklart att ministern har det yttersta ansvaret för sitt departement, säger hon.

– Han hade ju lindrigt sagt en väldigt svår och speciell situation med tre KU-anmälningar mot sig. Men självklart, om de hade gått bra ur hans perspektiv, om det hade blivit klarlagt att ansvarsfrågan gick i hans riktning hade det varit möjligt att komma tillbaka.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin menar att avgången är ett resultat av att Sten Tolgfors "snärjt in sig i en härva av oklarheter", säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.