Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla Andersson kandiderar inte som partiledare för V

Ulla Andersson kommer inte kandidera till ny partiledare för V.
Ulla Andersson (V).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nooshi Dadgostar (V).
Ulla Andersson (V).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulla Andersson, 57, kommer inte kandidera till partiledareposten för Vänsterpartiet – och sluter nu upp bakom toppkandidaten Nooshi Dadgostar, 34. 

– Ulla Andersson är enormt viktig för svensk politik, kommenterar Nooshi Dadgostar Ulla Anderssons beslut i ett sms. 

Ulla Andersson skriver om sitt beslut på Facebook. 

Ett av de bidragande skälen till att hon inte ställer upp är att hon inte vill riskera att bli utbränd på nytt. 

Ulla Andersson kommer inte att kandidera till posten som partiledare när Jonas Sjöstedt avgår på årskongressen i maj, berättar hon i en intervju med Aftonbladet. 

– Jag har vägt fram och tillbaka men kommit fram till att jag inte ska kandidera, säger Ulla Andersson till Aftonbladet

Manegen är krattad för toppkandidaten Nooshi Dadgostar

Samtidigt ställer hon sig bakom toppkandidaten, vice partiledaren Nooshi Dadgostar. 

– Ulla Andersson är enormt viktig för svensk politik och för vilken partiledare som än väljs kommer hon vara oersättlig i arbetet med att leda den ekonomiska politiken, kommenterar Nooshi Dadgostar beslutet i ett sms till Expressen. 

Under måndagen så gick Nooshi Dadgostar ut med att hon kandiderar till posten, och är därmed den enda officiella kandidaten hittills. 

Dagostar föddes i Ängelholm av föräldrar som flydde undan politisk förföljelse i Iran på 1980-talet och växte upp på Hisingen i Göteborg. Hon är utbildad jurist. 

Nooshi Dadgostar menar att partiet har potential att växa i dagens politiska klimat. 

– Nu behöver vi ta ett steg till. Vi ska bli ännu fler i Vänsterpartiet och vi ska fylla ut den plats som Socialdemokraterna har haft historiskt i svensk politik, sa hon till Expressen i samband med att hon offentliggjorde sin kandidatur. 

Hon passade även på att hylla partiledaren Jonas Sjöstedt. 

– Jonas Sjöstedt har varit en fantastiskt bra partiledare. Vänsterpartiet växer nu starkt i opinionen och vi för nu en offensiv oppositionspolitik där vi stoppat en kaosprivatisering av Arbetsförmedlingen och skjutit till väldigt mycket mer pengar till vård, skola och omsorg, sa Nooshi Dadgostar. 

Ulla Andersson berättar om sitt beslut att inte kandidera i ett Facebookinlägg. 

”Att vara ordförande för Vänsterpartiet är det finaste uppdrag man kan få och det hade varit otroligt fint att få den möjligheten och förtroendet. Inte minst tycker jag det med min bakgrund som barnskötare. Men jag har kommit fram till att jag inte kommer att kandidera”, skriver hon i inlägget. 

https://www.facebook.com/ullaa3/posts/10219054101321986

Jenny Madestam om Ulla Andersson beslut: ”Naturligt”

Expressens statsvetare Jenny Madestam är inte förvånad över att Ulla Andersson nu väljer att inte ställa upp och i stället backa upp vice partiledarens kandidatur. 

– När Nooshi Dadgostar gått ut och sagt att hon kandiderar så blir det också naturligt att Ulla Andersson inte kandiderar eftersom det är två personer som står på liknande plats ideologiskt . Och också vad de vill visionärt med partiet, att fortsätta den här vägen som Jonas Sjöstedt har slagit in på, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

”Nu när Nooshi kandiderar till partiledare skulle jag säga att det är definitivt att Ulla inte gör det. Det innebär att det kan bli en spännande öppen process i partiet där inget är avgjort från början”, skrev V-profilen Rossana Dinamarca på Facebook under måndagen.

Bred samstämmighet om att en kvinna ska få posten

Ulla Andersson har i en intervju med Expressen berättat att hon känner sig smickrad över att hon har nominerats som kandidat av flera distrikt. 

Men nu har hon alltså bestämt sig för att inte ställa upp. Till Aftonbladet lyfter hon fram flera skäl: Dels att hon trivs med sitt nuvarande uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, delas att hon inte trivs i strålkastarljuset. 

– Jag har aldrig haft någon dröm om att vara en väldigt offentlig person, jag tror att den utsattheten och stressen skulle påverka min hälsa väldigt mycket, säger hon och påpekar att hon tyckt om att jobba nära Sjöstedt men utan att vara den som nödvändigtvis står längst fram, säger hon till Aftonbladet. 

Dels att hon inte vill hamna i samma situation som i november 2017, då hon blev utbränd och tvingades vara sjukskriven under flera månader. 

Det råder en bred samstämmighet inom partiet kring att nästa ordförande bör bli en kvinna. 

En av dem som nominerats och lyfts fram av distriktet i Västerbotten, i en debattartikel i Expressen, är Tamara Spiric, kanslichef för Vänsterpartiet i region Stockholm och tidigare kommunalråd i Umeå. 

Tamara Spriric: ”Jag behöver fundera kring detta stora beslut”

På sin Facebooksida skriver Tamara Spiric att hon känner sig hedrad över alla nomineringar och att hon ännu inte bestämt sig för om hon ska kandidera. 

”Jag behöver fundera kring detta stora beslut. Nedan kan ni höra hur jag resonerar kring att vi behöver bli en tydligare vänsterrörelse och ett självklart alternativ för de 20 % som lämnats efter av den politiska eliten som styrt Sverige, men också alla andra som tror på medmäsklighet och solidaritet”, skriver hon intill ett klipp som hon publicerat på Facebook. 

https://www.facebook.com/tamara.spiric.90/videos/2834797846579506/

Claudia Velasquez, partiordförande i Helsingborg, lyfter för Svenska dagbladet fram Ana Süssner Rubin som varit ordförande för Skånedistriktet som en stark kandidat. 

– Jag gillar Ana för hennes ihärdiga kamp för arbetstidsförkortning och fackliga frågor. För mig är det viktigt med facklig kamp och även välfärden. Ett socialistiskt parti måste lyfta de frågorna, säger Claudia Velasquez till Svenska dagbladet

Även riksdagsledamoten Linda Snecker har nämnts som en möjlig kandidat. Hon skriver i ett sms till Svenska dagbladet att hon inte har någon kommentar till eventuell kandidatur.  

Det här är Nooshi Dadgostar

Statsvetaren Jenny Madestam om 34-åringen som kandiderar till partiledarposten i V.

”Det är dyrt att vara fattig”

Ulla Andersson Berättar om tiden i hennes liv som påverkade hennes politik.

TV: Jenny Madestam: Naturligt att Ulla Andersson inte kandiderar

Expressens Jenny Madestam om att Ulla Andersson inte vill bli ny ledare för Vänsterpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.