LÖPSEDELSNAMN. Piratpartiets Christer Engström firar segern. Foto: Magnus Jönsson
LÖPSEDELSNAMN. Piratpartiets Christer Engström firar segern. Foto: Magnus Jönsson

Ulf Nilson: Piratpartiet vinner på missnöje

Publicerad
Uppdaterad
"Den svenska tanten" vann EU-valet med bred marginal. Den svenska tanten - ja, Marit Paulsen kallade sig så i kampanjen och uppenbarligen gick det hem för hennes parti (FP) gjorde ett kanonresultat och förklaringen kan strängt taget bara vara en: Marit och hennes kaffekopp.
Marit talade till de svenska väljarna på svenska (för all del med en lätt brytning) och lovade konkret handling, något som så gott som ingen annan orkade med. Hon drog till sig uppmärksamhet och sympatier, även bland folk som annars kanske inte bryr sig särskilt mycket om vad som händer i jordbrukspolitiken.
Hon blev ett annars rätt slätstruket vals stora - och positiva - överraskning.
På sitt sätt spelade Paulsen på missnöje, nämligen med det slätkammade, försiktiga och alltför förutsägbara hos de stora partierna. Detsamma gäller naturligtvis i hög grad Piratpartiet som nu - med hjälp av en enda fråga - tog över Junilistans roll. Hur länge entusiasmen eller indignationen håller är en annan sak...
EU:s näste ordförande, Fredrik Reinfeldt, sov däremot kanske inte riktigt gott i natt. Han och moderaterna gjorde ett dåligt val.
Ingen katastrof, men rätt uselt.

Reinfeldts huvudmotståndare, Mona Sahlin, kom däremot undan med bara förskräckelsen. Hennes utgångsläge var minst sagt uruselt, men trots Wanja-affären och trots tonvis med negativ publicitet klarade S sig en aning bättre än många väntat. Har vinden vänt? Omöjligt att säga, men de som räknat ut Sahlin (bland annat jag själv!) får kanske tänka om.
Med detta är det viktigaste sagt, men ytterligare tre huvudpunkter bör strykas under:


I Sverige röstar vi svenskt, i Frankrike franskt, i Finland finskt, i Polen polskt, osv, osv. Europa som helhet tänker väljarna inte särskilt mycket på och hur parlamentet fungerar - eller inte fungerar - har de flesta ingen aning om. I de flesta länder gör de flesta väljare precis som svenskarna och röstar inte alls: 43 procents valdeltagande talar sitt tydliga språk.
De allra flesta av de som verkligen röstar håller sig till sina gamla, vanliga partier, men eftersom intresset är så svalt får färgstarka nykomlingar - läs: Piratpartiet - chansen. Missnöje med den etablerade ordningen finns det alltid vilket gynnar piraterna, liksom (MP), Sverige-demokraterna (som för all del inte kom in ) och så (FP) i form av Marit Paulsen, som ju i stor utsträckning är ett enkvinno-parti, fristående, oberäknelig och vass.Marit var, som redan nämnts, naturligtvis valets STORA vinnare som vann väljare i tjogtal med sin raka stil och sina raka förslag. För (FP) blev hon ett suveränt draglok, fast än så länge "bara" i Europa.
Märk väl: lätt fånget är lätt förgånget. Det som för inte särskilt längesen tycktes nytt och krytt - läs: Junilistan - tappar lätt farten mellan Strasbourg och Bryssel. Man dansar en mandatperiod och sen är man glömd. Väljarna hemma kan inte glädja sig åt några som helst konkreta resultat och så är det slutsnackat.

Som jag skrivit tidigare är EU-parlamentet en församling dit partierna, både i Sverige och andra länder, gärna exporterar politiker som man tröttnat på hemma - läs: Marita Ulvskog. Prestigen är stor, pröjset bra och risken för att vederbörande stör partiledningen i hemlandet inte särskilt stor.
I den politiska kulturen ingår, inte bara i Sverige, att man ska ta hand om toppmän och topptjejer som ledningen inte längre vill ha omkring sig. Mona Sahlin ville ha Ibrahim Baylan, inte Marita Ulvskog, som boss för partiet. Så underbart att i det läget ha chansen att peta Ulvskog ner till EU. Jobbet är ju inte helt oviktigt men ger å andra sidan inga större möjligheter att snabbt påverka vad som sker i Sverige - så dra iväg, Marita.

Bilden är densamma EU-ropa runt. Valdeltagandet lågt, bra siffror för populära partier, sämre för impopulära, men detta alltid mätt med nationella mått. Någon gemensam Europa-politik finns inte, utom att vi ska vara snälla och hålla fred. Det ekonomiska samarbetet som är EU:s grund, fungerar bra, men i kristider - och just nu är vi i kris - tvekar länderna inte att (som Sverige) låta valutan sjunka, lika med exportera arbetslöshet, eller (som Frankrike) försöka förhindra etablering i Tjeckien, där lönerna är lägre.
Sammanfattat är det underbart att Europas länder, för inte länge sen experter på storkrig, igår valde ett gemensamt parlament. Därifrån till en gemensam demokrati är steget dock - säg bättre, säg sämre - mycket, mycket långt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag