Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Larsson är död – blev 81 år gammal

Ulf Larsson presenterar boken Per Albin Hanssons anteckningar och dagböcker, som han renskrivit.
Foto: Privat
Ulf Larsson när Olof Palme besöker Huddinge 1974. Här tas de emot av Ivar Norberg, riksdagsledamot och senare landshövding.
Foto: Privat

Han var nära medarbetare till både Olof Palme och Ingvar Carlsson och en "utredare av guds nåde".

Efter en tids sjukdom har den tidigare statssekreteraren och generaldirektören Ulf Larsson gått bort. Han blev 81 år.

– Det är en stor saknad, säger vännen Ingvar Carlsson.

Den tidigare statssekreteraren och generaldirektören Ulf Larsson gick bort vid en ålder av 81 år den 1 januari i år efter en tids sjukdom.

– Han fick en sjukdom som började synas för ett par år sedan och blivit sämre ganska stadigt, men sedan blev han dålig på julafton och sista veckan låg han på sjukhus, berättar hans dotter Ylva Säfvelin, som jobbar som chefredaktör på Stockholmstidningen.

Han var omtyckt

Ulf Larsson arbetade inom politiken under större delen av sitt liv och var nära vän och medarbetare med både Olof Palme och Ingvar Carlsson.

– Man känner att han har varit väldigt omtyckt och betytt mycket för många människor och det visar att han fantastisk människa på många sätt och hjälpte folk att växa, säger Ylva Säfvelin.

Larsson var medlem i Socialdemokraterna och arbetade som statssekreterare på försvarsdepartementet mellan åren 1974-1976. Därefter var han statsekreterare och hos statsminister Olof Palme i statsrådsberedningen mellan 1982-1985.

Britt Säfvelin och Ulf Larsson, nyår 2012.
Foto: Privat.

Ingvar Carlsson: "Vemodigt men ofrånkomligt"

Han har även varit generaldirektör i kriminalvårdsstyrelsen och generaltulldirektör och chef för Tullverket mellan 1988-97.

Men hans politiska engagemang började inom SSU långt innan dess. Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson minns en god vän och kollega.

– Vi lärde känna varandra i SSU i slutet av 1950-talet och jag hälsade på honom några dagar före hans död. Vi hade många år tillsammans, säger Ingvar Carlsson och fortsätter:

– Det är en stor saknad, samtidigt så jag kommit upp i den åldern att det händer rätt ofta. Det är vemodigt men ofrånkomligt.

Ulf Larsson träffade Tage Erlander.
Foto: Privat

Bra på fotboll

Enligt Ingvar Carlsson kunde Ulf Larsson konsten att skilja på sina politiska intressen och sitt ämbetsansvar.

– Jag har aldrig hört någon som tyckt att han blandade ihop de rollerna. Han var också en utredare av guds nåde, han utredde det mesta i det svenska samhället. säger Ingvar Carlsson.

Ulf Larsson stod också Olof Palme nära. De två arbetade tillsammans på Utbildningsdepartementet i slutet av 1960-talet och Ulf Larsson var även chef för skolenheten under den tid som Palme sedan var utbildningsminister, berättar Ingvar Carlsson. Deras vägar korsades igen när Ulf Larsson var statssekreterare i stadsrådsberedningen under 1980-talet.

– Han gav alltid intrycket utåt av att vara en strikt ämbetsman, men när vi var på Bommersvik och var aktiva i SSU så visade han att han hade en försynt och stillsam humor. Han var väldigt trevlig som kamrat och var också en ganska bra fotbollsspelare, säger Ingvar Carlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.