Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristerssons ursäkt – efter gängskjutningarna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver om att Moderaterna bär delat ansvar över gängkriminalitetens utveckling.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfvens kritik i SVT:s ”Agenda” har väckt stor kritik.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ansvaret för gängskjutningarna delas av många – däribland Moderaterna. 

Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook. 

I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”. 

Statsministern Stefan Löfvens intervju i SVT:s ”Agenda” har väckt stor uppmärksamhet – och kritik. 

Både poliser, politiker, ledarskribenter och profiler inom skolväsendet har kritiserat statsministern som vägrade koppla samman den ökade gängkriminaliteten med migrationen. 

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund, svarade Stefan Löfven på kritiken i en intervju med DN. 

Ulf Kristersson kritiserar Stefan Löfven

På tisdagskvällen har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson publicerat ett Facebook-inlägg där han kritiserar Stefan Löfven som menade att det inte gick att förutse utvecklingen. 

Att Löfven ens försöker förneka detta visar hur grunda insikter om Sverige som han och hans regering har. Och det reser betydande tvivel om hur ärligt talet om ansvar egentligen är”, skriver Ulf Kristersson som uppmanar statsministern att ”TA ansvar”. 

M-ledaren skriver vidare längre ner i inlägget: 

För det som Stefan Löfven inte alls kan se, ser nästan alla andra: Det är ju alldeles uppenbart att gängkriminaliteten, skjutningarna och avrättningarna är starkt kopplade till alltför stor invandring och alltför dålig integration. Hur kan man ens låtsas något annat?

Ulf Kristerssons ursäkt: ”Vi har ett delansvar”

Ulf Kristersson erkänner att ansvaret för utvecklingen av gängkriminaliteten ligger hos flera partier, däribland sitt eget parti Moderaterna. 

Moderaterna erkänner utan omsvep att vi har ett delansvar. Även vi borde ha agerat tidigare, tydligare och kraftfullare. Och i den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver han. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.