Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristerssons svar efter Lindes ord: ”Förbluffande”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sveriges utrikesminister Ann Linde är kritisk till riksdagsbeslutet om en så kallad Nato-option.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) tycker Ann Lindes kritik är ”förbluffande”.
Foto: OLLE SPORRONG

Under måndagen riktade utrikesminister Ann Linde (S) skarp kritik mot riksdagsbeslutet att Sverige ska hålla öppet för ett medlemskap i Nato.

Hon får nu mothugg av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Det är ett förbluffande uttalande, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Ekot.

Det var under konferensen Folk och Försvars inledande dag som Linde kritiserade riksdagsbeslutet om en så kallad Nato-option – som hon anser skapar osäkerhet och otydlighet.

– Vi har militär alliansfrihet, och mycket bra och nära samarbete med Nato och andra länder som Finland. Det är en väldigt bra linje som jag tycker vi ska vara rädd om och inte spela med, säger hon till radion.

Det var i början av december som de borgliga partierna och Sverigedemokraterna körde över regeringen om en så kallad Nato-option i riksdagen. Enligt Ulf Kristersson är det därför tydligt var Sverige står i frågan.

– Landets utrikesminister anklagar riksdagen för att skapa osäkerhet vid ett riksdagsbeslut. Hon borde förstå vem det är som bestämmer i Sverige, det är regeringen som nu skapar osäkerhet om Sveriges formella beslut, säger han till radion och tillägger:

– Om regeringen inte tänker rätta sig efter riksdagens beslut då har regeringen ett problem, inte riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.