Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristerssons saftiga taxinota – 113 000 kronor

Moderaternas blivande ledare Ulf Kristersson har på två år åkt taxi för 113 000 kronor, uppger TV4 Nyheterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristersson har främst åkt mellan övernattningslägenheten vid Rådhuset och riksdagen – en tunnelbanestations väg.
Foto: MATTIAS FORSBERG

Moderaternas blivande ledare Ulf Kristersson har på två år åkt taxi för 113 000 kronor, uppger TV4 Nyheterna.

Mest har han åkt mellan övernattningslägenheten vid Rådhuset och riksdagen – en tunnelbanestations väg.

Även från riksdagen till Centralen: Runt 900 meters gångväg bort.

– Jag förstår att det kan sticka i ögonen att det är mycket pengar, säger Ulf Kristersson till TV4 Nyheterna.

Ulf Kristersson har valts ut för att ersätta Anna Kinberg Batra som ledare för Moderaterna, efter att den senare avgick i somras. Den 1 oktober håller Moderaterna en extrastämma, där Kristersson – nu ekonomisk-politisk talesperson för partiet – formellt väntas väljas till ny partiledare.

Nu kan TV4 Nyheterna berätta att Kristerssons taxinota som riksdagsman är långt större än kollegernas. Kristersson har under drygt två års tid åkt taxi hela 668 gånger, trots att det i alla fall utom tre fanns möjlighet att åka kollektivt, rapporterar TV4 Nyheterna.

Riksdagsledamöter ska resa kollektivt så länge det inte saknas möjlighet eller om de kan göra en stor tidsvinst, har mycket bagage, är sjuka eller har en hotbild mot sig.

Kristerssons taxinota: 113 000 kronor

Resorna har gått till företag och organisationer, restauranger och privata adresser, övernattningslägenheten vid Rådhuset i Stockholm, och Centralstationen.

Notan för 2015 och 2016 års taxiresor: Drygt 113 000 kronor, uppger TV4 Nyheterna.

– Jag gillar om att möta människor ansikte mot ansikte. Jag kommer oftare till andra organisationer, företag, intresseorganisationer, än vad jag ber dem komma till riksdagen. Så jag är mycket på resande fot och i rörelse, säger Kristersson till TV4 Nyheterna.

TV4 Nyheterna jämför Kristerssons taxinota med M-kollegerna Elisabeth Svanteson – som åkt för 19 317 kronor under samma period.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals kronor mer än M-kollegerna

TV4 Nyheterna jämför Kristerssons taxinota med M-kollegerna Elisabeth Svanteson, Cecilia Widegren och Hans Wallmark, som under samma period åkt taxi för 19 317, 19 637 respektive 53 924 kronor.

TV4 Nyheterna uppger vidare att en av Kristerssons vanligaste taxiresor är den mellan övernattningslägenheten vid Rådhuset på Kungsholmen, och riksdagen. Tunnelbaneresan mellan adresserna är en station lång.

En annan resa Kristersson gör frekvent med taxi är den mellan riksdagen och Centralstationen. Den är runt 900 meter lång, enligt TV4 Nyheterna.

Kristerssons försvar: Bor inte i Stockholm

– Men ni missar en viktig sak. Jag bor ju i Strängnäs och inte i Stockholm, så jag har väldigt ofta bagage med mig. Har man ganska stora väskor med sig och har varit borta över natten, dessutom, så behövs taxi även för mig, säger Kristersson till TV4 Nyheterna.

TV4 Nyheternas granskning visar dock att Kristersson åker taxi vare sig han övernattat eller inte.

– Jag förstår att det kan sticka i ögonen att det är mycket pengar. Men i riksdagsuppdrag tycker jag man ska ha respekt för att träffa människor, träffa de som man har valts av eller de som är experter i områden som man jobbar med, är en helt fundamental del av uppdraget, säger Kristersson till TV4 Nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.