Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristerssons regeringsförklaring i 5 punkter

Här är några nyckelpunkter från Ulf Kristerssons regeringsförklaring: ”Största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet”.
Ulf Kristersson är Sveriges nya statisminister.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har avgett sin regeringsförklaring.

Här är fem viktiga områden.

Kriminalitet

Kristersson la stor vikt vid hur den nya regeringen kommer att jobba för att bryta den grova kriminaliteten, som han beskriver som ”systemhotande”. Han presenterade en del av de kriminalpolitiska förslag som kommit fram i Tidö-avtalet, såsom dubbla straff för gängkriminella.

Migration

Kristersson upprepade det som beskrivs i Tidöavtalet om ett ”paradigmskifte” i svensk migrationspolitik. ”Det har aldrig funnits i Sverige en genomtänkt syn på hur många som kan komma till vårt land och på vilka villkor. Inte heller på vilka spelregler som krävs för att integrera människor in i den svenska gemenskapen när de kommer från länder med helt andra lagar, regler och kulturer.”, sa Kristersson.

Ekonomin

Ulf Kristersson lyfte bland annat fram att det ska ske en bidragsreform i Sverige, att fler ska gå från bidrag till jobb, både genom ett bidragstak och sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare.  

Energi

Kristersson berättade om satsningarna på kärnkraft och att Sverige ska nå klimatmålen. ”Miljöproblemen är en av vår tids stora gränsöverskridande frågor. Sveriges klimat- och miljöpolitik ska vara ambitiös. Ett program för internationella klimatinvesteringar i enlighet med Parisavtalets artikel sex utvecklas. Investeringarna bidrar till att nå det svenska klimatmålet om nettonollutsläpp 2045. Stora satsningar på laddinfrastruktur genomförs och teknik för koldioxidinfångning genomförs.”

Försvaret

Kristersson sa att två procent av BNP ska gå till försvaret år 2026, och att civilförsvaret nu ska gå under försvarsdepartementet. En ny roll som civilförsvarsminister införs.

Se något mer:
Här presenterar Ulf Kristersson alla ministrar

Ebba Busch blir energi- och näringsminister samt vice statsminister, Tobias Billström utrikesminister – här är alla namn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.