Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf Kristerssons hårda kritik: ”Mycket olyckliga uttalanden”

Magdalena Anderssons ord om medlemskap i Nato.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk mot Magdalena Anderssons ord om vad det skulle innebära att gå med i Nato nu.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministern Magdalena Andersson menar att en ansökan skulle destabilisera säkerhetsläget ytterligare.
Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN

M-ledaren Ulf Kristersson kritiserar statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande om att en Nato-ansökan skulle ”ytterligare destabilisera läget”.

Kristersson menar att uttalandet ”på ett farligt vis” riskerar att skapa splittring inom Sverige och mellan Sverige och Finland.

Det var mycket olyckliga uttalanden som statsminister Magdalena Andersson gjorde på presskonferensen”, inleder Kristersson sitt inlägg med på Facebook.

Kristersson skriver vidare:

Uttalandet väcker nu internationell uppmärksamhet på ett olyckligt vis – för Sveriges del, men också för Finlands. För om en svensk omprövning i Natofrågan innebär destabilisering i Europa, vad innebär då en finsk omprövning? Vi bör gå hand i hand med Finland, inte underkänna att båda länderna nu behöver göra en ny analys av läget.

Han skriver att innebörden i Magdalena Anderssons ord är en underminering av den ”suveräna svenska rätten att själv bestämma över vår säkerhetspolitiska linje – den rätt som ju hela Ukrainakriget ytterst handlar om”.

Kristersson: Rädsla för Ryssland

Kristersson fortsätter: ”I rädsla för Ryssland skulle vi i Sverige alltså avstå från att själva bestämma vårt eget öde. Det vore en allvarlig missbedömning, och det kan statsministern inte på allvar mena.

I inlägget pekar Ulf Kristersson mot Finland, hur landet över partigränserna och på flera politiska nivåer gör ”en seriös analys” av läget. 

Och han uppmanar Magdalena Andersson till detsamma, att starta en vad han kallar ”bred och djup politisk process för en ny säkerhetspolitisk analys”.

Det finns redan en klar majoritet i Sveriges riksdag för en ”Natooption”, det vill säga att uttryckligen hålla dörren till Nato öppen. Det är alltså regeringen som inte längre kan svara för den svenska ståndpunkt som riksdagen har lagt fast. Det är i längden helt ohållbart.

Expressen söker Magdalena Andersson för en kommentar.

Se något mer:

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade läget efter partiledarsamtalen.
Statsminister Magdalena Andersson menar att ett svenskt Nato-medlemsskap skulle destabilisera läget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.