Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson vill samla EU mot Kina

Trots Kinas hot delade Amanda Lind ut priset till Gui Minhai, och Ulf Kristersson ger sitt och M:s stöd till kulturministern. Nu går skriver han i Di där han uppmanar till enad front i EU mot Kinas motattacker mot demonstrationerna i Hongkong.
Ulf Kristersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui CongyouFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Europas politiker och näringsliv bör enas i en front mot Kina, skriver Ulf Kristersson i Dagens industri.

Moderaternas partiledare riktar hård kritik mot Sverigeambassadören, Gui Congyou, och Kinas agerande under protesterna i Hongkong.

”Det är bara tillsammans med EU som ett litet land som Sverige framgångsrikt kan höja rösten”, skriver Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare beskriver läget i Hongkong som ”akut”. 

Protesterna har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolisen. Flera studenter som deltar i protesterna har skadats eller försvunnit – och bakom polisen står Fastlandskina.

Samtidigt riktar Ulf Kristersson ögat mot hemlandet. Där har Kinas ambassadör till Sverige, Gui Congyou, varnat om påföljder i samband med Svenska PENs prisutdelning till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Kulturminister Amanda Lind, (MP), delade ut priset trots att hon hotades att bli portad från Kina om hon närvarade vid ceremonin.

”Den kinesiska ambassadören Gui Congyou gjorde ett häpnadsväckande utfall mot Sverige, för att en svensk kulturminister uppmärksammar och hedrar den fängslade svensken Gui Minhai,” skriver Ulf Kristersson i Dagens industri.

Manar till samarbete mellan EU och USA

Ulf Kristersson uttalar sitt och Moderaternas stöd till Amanda Lind. Han kallar det ”ironiskt” att ambassadören attackerar yttrandefriheten när hans egna uttalanden skulle leda till fängelsestraff i Kina.

M-ledaren konstaterar också att ambassadörens hot inte är något nytt tillvägagångssätt för Kina. I stället är den en välanvänd taktik för att hämma yttrandefriheten i andra länder. 

Därför uppmanar han nu till en enad europeisk och amerikansk front mot landet.

”Det behövs därför en gemensam strategi och ett gemensamt europeiskt agerande visavi Kina. Det är bara tillsammans med EU som ett litet land som Sverige framgångsrikt kan höja rösten. Och det arbetet måste ytterst ske tillsammans med USA,” skriver Ulf Kristersson i dagens industri.

Han betonar vikten av att frihandelsfrågor mellan USA och EU inte kommer emellan samarbetet.

Amanda Lind delade ut pris till Gui Minhai, trots hot från Kina:

Årets Tucholskypris delades ut till Gui Minhai.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.