Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson vann kvällens partiledardebatt

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson blev debattens vinnare i Expressen/Demoskop.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gustav Fridolin intervjuas efter debatten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
MP:s Gustav Fridolin fick lägst betyg.
Foto: SVT
Ulf Kristersson.
Foto: SVT

Succé direkt för Moderaternas nya partiledare. 

I sin första debatt sedan tillträdandet gick Ulf Kristersson segrande ur striden med stor marginal, visar mätning från Expressen/Demoskop. 

– Jag tror inte så mycket på strategier, jag tror på att prata om det man tycker är viktigt, säger han. 

Desto större blev smällen för Stefan Löfven. 

Under årets fjärde debatt och den andra i SVT:s Agenda debatterade partiledarna fyra ämnen – välfärd, miljö, vård och klimat – i två timmar. Varje omgång inleddes med en duell mellan två av partiledarna.

För Ulf Kristersson var det den första debatten sedan han tillträdde som partiledare för Moderaterna. 

Och den nya M-ledaren fick en smakstart.

Ulf Kristersson vann debatten

Mätning från Expressen/Demoskop visar att Ulf Kristersson vann kvällens partiledardebatt med stor marginal. 

– Om man ska jämföra med föregångaren Anna Kinberg Batra så innebär det här ett klart lyft. Även Kinberg Batra kunde gå hem rätt bra hos publiken i flera partiledardebatter, men i kväll var Kristersson en tydlig etta på ett sätt som hon aldrig blev, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys, Demoskop. 

– En av de största utmaningarna för Kristersson är att försöka locka tillbaka tappade SD-väljare. I kvällens debattdebut fick han ett jämförelsevis högt betyg av SD-väljarna, och var också den partiledare utanför SD som fick högst betyg av SD-väljarna.


LÄS MER: Stefan Löfven ilska mot Ebba Busch Thors invit 


Ulf Kristersson vann hos båda könen och i alla åldersgrupper. Framför allt var det den äldre publiken som uppskattade nya M-ledaren. 

– Att mobilisera sina egna väljare är viktigt, men en annan viktig uppgift inför valet är att kunna locka nya väljare över blockgränsen. Här kan man notera att Kristersson fick ett högre betyg hos rödgröna väljare än Löfven fick bland alliansväljare. Men av alliansens partiledare är det Annie Lööf som gick hem bäst bland de rödgröna i kväll.


Ulf Kristersson vann med ett medelbetyg på 3,24. Betyget är Demoskops högsta för en partiledare i partiledardebattsmätningarna 2015-2017. 

– Jag tror inte så mycket på strategier, jag tror på att prata om det man tycker är viktigt, säger Kristersson. 

Vilken av alla partiledare tycker du är bäst i debatt? 

– Det varierar. Jan Björlund är ofta en väldigt vass debattör. Snabb i repliken med glimten i ögat.

Vilken roll kommer du själv att anta i debatter framöver? 

– Jag kommer vara mig själv. Varken mer eller mindre och varken bättre eller sämre. 

Även allianskollegorna hyllar Kristerssons insats. 

– Jag tycker han gjorde bra ifrån sig. Han är en ideologisk debattör, som för fram det som är viktigt i alliansen, säger Annie Lööf. 

– Jag ger honom ett mycket bra betyg. Han är visserligen ny som partiledare men inte ny i politiken. Jag tycker att vårt samarbete med Anna Kinberg Batra var bra, men det här kommer också bli bra, säger Jan Björklund.


LÄS MER: Knutson läxade upp Fridolin i sändning 


Hårt slag för Stefan Löfven

Tvåa kom C-ledaren Annie Lööf, 3,02, och trea L-ledaren Jan Björklund på 2,98. 

Stefan Löfven var fjärde bäst, 2.93, följt av Jimmie Åkesson, 2.83, Jonas Sjöstedt, 2.66, Ebba Busch Thor, 2.53, och Gustav Fridolin, 2.21. 

– Även om Stefan Löfven fick ett lägre betyg än Kristersson har han en uppåtgående kurva. TV-debatter har aldrig varit Löfvens starkaste gren, men debattvanan börjar ändå sätta spår och kvällens snittbetyg är det högsta vi har sett för honom under mätningarna 2015-17, säger Peter Santesson vid Demoskop. 

Så här säger Stefan Löfven om kvällens debatt: 

– Den tydliggör skillnaderna. Vi har nu regerat i tre år och kunnat visa att vi har ordning på statsfinanserna och nu har en frihet , ett handlingsutrymme som vi inte har haft på många år i Sverige. 


LÄS MER: Annie Lööf: För mycket spel och taktik


Jimmie Åkesson: "En av de lägre nivåerna"

– Arbetslösheten sjunker, vi har också stora utmaningar med många utmaningar med många nyanlända som inte kommer i arbete, det ändrar man inte på med skattesänkningar, det ändrar man på med gemensamma investeringar. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson var besviken efter kvällen. 

– Det var en av de lägre nivåer jag varit med om. Det var väldigt mycket avbrytande och trams. Låga påhopp från alla håll. Det var ingen klargörande debatt. 

Kvällens debatt innehöll flera hätska partier med bland annat en tidig attack mot Stefan Löfven från Ulf Kristersson. 

– Det märktes i debatten att vi står inför ett valår. Intensiteten har ökat och konfliktlinjer mellan Alliansen och regeringssidan har blivit tydligare. Ulf Kristersson har utlovat ett nytt tonläge med mer seriositet och saklighet. Om det var det vi fick se ikväll så ser det ut att vara ett recept som uppskattas av väljarna, säger Peter Santesson vid Demoskop. 

Så gick det för partiledarna

Stefan Löfven, S: 2,93

Ulf Kristersson, M: 3,24

Jimmie Åkesson, SD: 2,83

Gustav Fridolin, MP: 2,21

Annie Lööf, C: 3,02

Jonas Sjöstedt, V: 2,66

Jan Björklund, L: 2,98

Ebba Busch Thor, KD: 2,53


Källa: Expressen/Demoskop

1 240 personer deltog i undersökningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.