Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson: SD var de enda som talade om problem med invandringen

Ulf Kristersson brukar säga till sina barn att de inte får googla hans namn. "Det skrivs så ohyggligt mycket dumheter", säger M-ledaren i en podcast med tidskriften Kvartal. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson och Jörgen Huitfeldt i podcasten Fredagsintervjun. Foto: Kvartal
Ulf Kristersson tänker inte sätta sig ned i samtal med Jimmie Åkesson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare har goda chanser att bli Sveriges nästa statsminister.

I en podcast med tidskriften Kvartal avslöjar Ulf Kristersson sin plan.

Att ta itu med den grova brottsligheten.

Att strama upp migrationspolitiken.

Han tänker inte sätta sig ned i samtal med Jimmie Åkesson. Men säger samtidigt:

– SD var det enda partiet som var berett att diskutera problemen med invandringen i förra valrörelsen.

Moderaterna får 25 procent av rösterna i senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos. Spelbolaget Unibet ger blott två gånger pengarna i spel på att Ulf Kristersson, 54, blir nästa statsminister (samma odds som ges på Stefan Löfven för övrigt).

I en intervju med Jörgen Huitfeltdt på tidskriften Kvartal pratar Kristersson mycket om valrörelsens förmodat hetaste ämnen: migration och integration.

Vill ha hårdare krav

Moderaterna anklagas ofta för att ha plockat många bitar direkt ur Sverigedemokraternas program i sin nya uppstramade invandringspolitik.

Ulf Kristersson anser att Moderaterna tidigare fört en orealistisk och ohållbar migrationspolitik. Hur stort delansvar kan Sverige ta för en trasig värld, undrar M-ledaren i intervjun.

– Vi ska hjälpa människor som har det mycket svårare än vi, för Sverige är ett rikt land. Men vi ska samtidigt ha ett land som vi kan ta ansvar för och som fungerar. Sverige måste ha en idé om hur många vi kan och vill hjälpa, och samtidigt hur många klarar vi av att integrera.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson i sitt jultal: "I Sverige talar man svenska"

 

Moderaterna vill ställa hårdare krav på att invandrare anpassar sig, att man lär sig språket och lämnar bidragsberoendet snabbare. Partiet vill även  begränsa anhöriginvandringen.

Kristersson menar att migrationen till Sverige fortfarande är för stor.

– Jag skulle tro att det antal vi tar emot nu är en för hög siffra för vad vi klarar av att integrera, säger M-ledaren.

Tänker inte samarbeta med Åkesson 

I valrörelsen 2018 kommer dessa frågor att få stort utrymme, spår Kristersson. 2014 var det bara Sverigedemokraterna som vågade diskutera frågan om det finns problem med invandringen i Sverige, säger Moderatledaren i intervjun i tidskriften Kvartals podcast.

– Vi kan inte ha en valrörelse till där hela svenska folket vill diskutera en sak, och vi vill prata om allt annat än den saken.

Ulf Kristersson säger att Sverigedemokraterna i valrörelsen 2014 var de enda som vågade diskutera frågan om det finns problem med invandringen i Sverige. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Något samarbete med Jimmie Åkesson är dock inte på tapeten, även om en möjlig ny alliansregering sannolikt skulle bli beroende av stöd från SD vid exempelvis budgetomröstningen.

 

LÄS MER: Moderaternas Ulf Kristersson vill få fler att jobba till 75 

 

Kristerssons bild av SD är att det finns "alltför många mörkermän och rasister". Han ser en stor skillnad mellan SD och exempelvis norska Fremskrittspartiet.

– Springer man omkring med knölpåkar på stan har man tydligen vissa värderingar, säger Kristersson till Kvartals podd Fredagsintervjun.

Helst skulle han vilja ha en stor kommission, "en Assar Lindbeck-kommission", där experter analyserar migration, integration och segregation i Sverige.

Därför får barnen inte googla på hans namn

En annan stor valfråga blir den grova brottsligheten. Ulf Kristersson vill knäcka gängbrottsligheten med skärpt lagstiftning och fler poliser.

Att sätta in miltär i utsatta områden, som statsministern var inne på i riksdagsdebatten nyligen, tror han däremot inte alls på.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: "Jag var inte direkt orolig" 

 

Partiledaren har själv känt av det råare samhällsklimatet, inte minst på nätet.

– Jag brukar säga till mina barn att ni får inte googla på våra namn för det skrivs så ohyggligt mycket dumheter. Av rent mentalhygieniska skäl bör man hålla sig borta från detta. Jag är oroad över ett politiskt nedsmutsat samtalsklimat. Det är en risk för demokratin, säger han i intervjun med Kvartal och syftar bland annat på fejkade nyheter med ryskt ursprung.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!