Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson: Så skulle jag överleva en kris

Ulf Kristersson skulle klara matförsörjningen i en vecka Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Högfjällshotellet i Sälen där den årliga konferensen Folk och försvar startar på söndag Foto: MARTINA HUBER

Varje enskild medborgare måste klara sig själv en vecka utan stöd från det offentliga vid en kris har försvarsberedningen slagit fast i en rapport.

M-ledaren Ulf Kristersson och hans familj är förberedda och har ett välfyllt skafferi. 

– Är man en trebarnsfamilj så har man ett relativt välfyllt skafferi och kylskåp. Dessutom tillhör vi dem som inte spontanhandlar utan handlar ganska systematiskt, säger han till Svenska Dagbladet. 

I december slog försvarsberedningen fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. 

I samband med att rapporten presenterades och lämnades över till försvarsminister Peter Hultqvist pekade man även på vikten av att medborgarna är förberedda. 

Individen "ska ha en beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga", står det i rapporten. 

M-ledaren Ulf Kristersson intervjuas på lördagen i Svenska Dagbladet och i ett videoklipp som tidningen lagt ut på Facebook får han frågor om hur länge han själv skulle klara sig under en kris. 

Ulf Kristersson skulle inte klara sig en vecka utan rinnande vatten, säger han till SvD. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Min mamma har förstått det här längre än jag, hon har alltid sett till att vi har haft mycket konservburkar hemma. Det kanske har berott mer på att det har varit bra priser när hon har köpt dem än rena övervintringsskäl, men det är ju den frågan som fler och fler ställer sig när vi lever i en allt mer hotfull värld, säger han till Svenska Dagbladet och fortsätter: 

– Är man en trebarnsfamilj så har man ett relativt välfyllt skafferi och kylskåp. Dessutom tillhör vi dem som inte spontanhandlar utan handlar ganska systematiskt. 

Värre skulle det vara med vatten. På frågan om han och familjen skulle klara sig en vecka utan rinnande vatten blev svaret nej. 

Deltar vid Folk och Försvar i Sälen

På söndag startar konferensen Folk och försvar i Sälen där Kristersson kommer att delta och hålla tal. Till Svenska dagbladet säger han att fokus i talet kommer att vara Moderaternas säkerhetspolitiska prioriteringar. 

M-ledaren menar att Sverige inte är förberedd för rysk desinformation. 

– Vi måste inse att Ryssland inte vill ha ett enat Europa, och inte heller en multilateral värld där man kommer överens i världssamfundet. De vill destabilisera för att kunna agera i sin egen intressesfär, en sfär som de betraktar som väldigt vid. Krim var en kristallklar signal att de är beredda att använda militärt våld för att flytta gränser, säger han till SvD.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!